Erdoğan kullandığı deyimin hikayesini biliyor mu?

Erdoğan, "Hızır paşalar asırlar öncesinde kalmıştır. Açılın kapılar Şah'a gidelim diye, medet arama dönemi de asırlar öncesinde kalmıştır" demişti.

Erdoğan kullandığı deyimin hikayesini biliyor mu?

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugün MÜSİAD tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada  Pir Sultan Abdal’dan da alıntı yaparken, özellikle AKP içinde yaşanan ayrışmalara gönderme yaparak “içimizden atılan güller bizi yaralamıştır” dedi.

Erdoğan’ın konuşmasından bir bölüm şöyle idi:

“Bu onurlu duruşun bir bedeli var. Son yıllarda başımıza gelen her hadise işte bu bedelin bir parçasıdır. Bizi bu zorlu süreçte düşmanlarımızın attıkları taşlardan ziyade içimizden atılan güller yaralamıştır. Aşık Reyhani ne güzel söylemiş, ‘Dağ odur ki üzerinde kar ola, bülbül odur ki ötüşünde zar ola, dost odur ki dar gününde yar ola, geniş günde düşman bile yar olur.’ Evet biz de ülkemizin dar günlerinde fikrine, zikrine, siyasetine bakmaksızın herkesin milletimize yar olmasını beklerdik. ama maalesef bu konuda sürekli hayal kırıklığı yaşıyoruz.”

OSMANLI’NIN İDAM ETTİĞİ PİR SULTAN…

Osmanlı’nın idam ettiği, Erdoğan’ın alıntıladığı Pir Sultan Abdal’ın “Dostun gülü yaralar beni” sözlerinin hikayesi ise şöyle:

Osmanlı düzenine ve onun yerel iktidar güçlerine karşı ayaklanan yoksul halkın daha fazla vergi sömürüsü altında inlemesine karşı çıkan Pir Sultan Abdal, Osmanlı döneminde idam edilir. Ünlü halk ozanı ve adı kuşaktan kuşağa türkülerle bugüne gelen Pir Sultan Abdal, idam edileceği dar ağacına giderken ya da recm edilirken Hızır Paşa’nın “herkes taş atsın, atmayanın boynu uçurulacak” emri doğrultusunda taşlanır. Bu sırada musahibi Ali Baba, taş yerine gül atar. İşte bu zaman Pir Sultan Abdal’ın ağzından “şu ellerin taşı bana değmez, dostun gülü yaralar beni” çıktığı söylenir.

Bu sözler türkü olarak bugünlere gelmiş ve onurun, direnişin, yoksul halk için ölümün simgesi olarak söylenip durmuştur.

Osmanlıcı ve İslamcı siyasi kimliği ile bilinen Erdoğan’ın, Pir Sultan’ın bu sözlerini de kendine yontması manidar bulundu.

‘AÇILIN KAPILAR ŞAH’A GİDELİM’ DİYE MEDET ARAMA DÖNEMİ…

Öte yandan 2014’te Başbakan Tayyip Erdoğan, Pir Sultan Abdal’ın ‘Açılın kapılar Şah’a gidelim’ şiirine de ilginç bir gönderme yapmıştı. Erdoğan “Biz defalarca reform yaptık, daha da yapacağız. Normalleştikçe ülkemiz, asırlardır devam eden sorunlar tek tek ortadan kalkıyor. Bütün anlamsız yasaklar, kısıtlamalar, biz Alevi kardeşlerimizin sorunlarını bir istismar olarak kullanılmasına asla izin vermeyiz. Hızır paşalar asırlar öncesinde kalmıştır. Açılın kapılar Şah’a gidelim diye, medet arama dönemi de asırlar öncesinde kalmıştır” demişti.