Erdoğan işsizliği böyle açıkladı: Sebep biz değiliz, iş arayan kadın erkek sayısı yükseldi

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yüzde 14'ü bulan işsizlik oranının nedenini iş arayanların eskiye nazaran çoğalmasına bağladı.

Erdoğan işsizliği böyle açıkladı: Sebep biz değiliz, iş arayan kadın erkek sayısı yükseldi

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin Meclis’teki grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, konuşmasında geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Trump’la yaptığı görüşmeye değindi. Trump’ı öven Erdoğan, “iki ülke arasındaki ilişkileri bozmaya yönelik çabaların gerçek mahiyetini en iyi görenin Trump olduğunu” söyledi. AKP’li Cumhurbaşkanı Trump için  “Bunun için, sistemin ve siyasetin tüm baskılarına rağmen, Türkiye-Amerika ilişkilerinin belirli bir seviyenin altına düşmemesi konusunda inisiyatif kullanmaktadır” diye konuştu.

Yüzde 14’leri bulan resmi işsizlik oranıyla ilgili de konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı “Bunun sebebi bizim istihdam oluşturamamız değildir. Mesele iş gücüne katılım oranının eskiye göre fevkalade yükselmiş olmasıdır.” iddiasında bulundu.

Erdoğan’ı konuşmasından bazı başlıklar şöyle:

“MÜSPET KATKIYI ÖNEMSİYORUZ”

Meclis çalışmalarımız, sizlerin üstün gayretiyle son derece verimli bir şekilde devam ediyor. Milletimizin beklentilerine cevap verecek, Türkiye’yi daha güçlü kılacak yasama faaliyetlerini, uzlaşı temelli bir yaklaşımla yürütüyoruz. Bu süreçte diğer partilerden gelen her türlü müspet katkıyı önemsiyoruz.

“HDP HARİÇ KABUL EDİLDİ”

Esasen, 27’nci Dönem 3’üncü Yasama Yılına, oldukça yoğun bir gündemle başladık. İlk iş olarak, Kahraman Mehmetçiklerimizin yurt dışında bulunmalarını bir yıl daha uzatan iki ayrı Asker Gönderme Tezkeresi büyük bir ittifakla kabul edildi. Ardından kamuoyunda Yargı Reformu olarak bilinen reform paketlerinden ilkinin çalışmalarına başladık. Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, tüm siyasi partilerimizin ve milletvekili arkadaşlarımızın katkılarıyla yasalaştı. Ayrıca, ithalatçılarımızın ve ihracatçılarımızın mali yüklerini azaltacak düzenlemeler içeren Gümrük Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşmeleri de tamamlandı. Bunların yanında çok sayıda uluslararası sözleşme Genel Kurulda görüşüldü. Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi’nin aldığı sözde soykırım kararını kınayan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Tezkeresi, HDP hariç, tüm partilerin ortak katılımıyla kabul edildi.

“BİZİM İÇİN HAYATİ ÖNEME SAHİPTİR”

Milletvekili arkadaşlarımızın büyük gayret ve fedakarlıkla yürüttüğü Meclis çalışmaları, bizim için hayati öneme sahiptir. Yeni yönetim sistemimizde güçler ayrılığının keskinleştirilmesi, yasamanın, dolayısıyla milletvekillerimizin üzerindeki yükü artırmıştır. Artık kanun tekliflerini hazırlama ve tüm safhalarıyla takip ederek yasalaştırma sorumluluğu tamamen milletvekillerimize aittir. Her ne kadar Genel Merkezde ve Cumhurbaşkanlığında bu konuda çalışma yürüten birimlerimiz varsa da, asıl iş milletvekillerimize düşüyor. Grup yönetimimizin ve Meclis idaresinin de bu konuda sizlere gereken desteği sağladığına inanıyorum. Kanun tekliflerinin en mükemmel şekilde hazırlanması ve yasalaştırılması süreçlerinde milletvekillerimizden çok daha fazla gayret bekliyoruz. Meclis aşamasındaki çalışmaları ne kadar verimli yürütürsek, yürütme tarafında o kadar etkin hareket etme imkanına kavuşuruz. Aynı şekilde milletvekillerimizin seçim bölgelerini kesinlikle ihmal etmemeleri gerekiyor.

“TRUMP İLE VERİMLİ TOPLANTILAR YAPTIK

Bilindiği gibi geçtiğimiz hafta, Sayın Trump’ın davetine icabetle, Amerika Birleşik Devletlerine bir çalışma ziyareti gerçekleştirdik. Başkan Trump’la, baş başa ve heyetlerimizin katılımıyla oldukça verimli toplantılar yaptık. Türkiye-Amerika ilişkilerinin oldukça zor bir dönemden geçtiği, sır değil. Amacımız, bu zor dönemi her iki ülke için de en makul, kabul edilebilir ve sürdürülebilir şekilde yöneterek geride bırakmaktır. İki ülke arasındaki ilişkileri bozmaya yönelik çabaların gerçek mahiyetini en iyi gören de Sayın Trump’tır. Bunun için, sistemin ve siyasetin tüm baskılarına rağmen, Türkiye-Amerika ilişkilerinin belirli bir seviyenin altına düşmemesi konusunda inisiyatif kullanmaktadır. Biz de, aynı anlayışla, yüzümüzü geleceğe çevirerek, kronik sorunları derinleştirmek yerine işbirliği yapabileceğimiz alanlara odaklanıyoruz. Son ziyaretimiz bu bakımdan oldukça faydalı geçmiştir. Evet, yaptığımız görüşmelerde aramızdaki birçok meseleye kökten bir çözüm getiremedik. Ama bu meselelerin ilişkilerimizi esir almasına da izin vermediğimizi tüm dünyaya gösterdik.

“F-35 İLE İLGİLİ HAKSIZLIKLARI DİLE GETİRDİK”

Öncelikle, 100 milyar dolarlık ticaret hedefimize ulaşma konusundaki kararlılığımızı bir kez daha karşılıklı teyit ettik. Bu konuda gümrük vergilerinin düşürülmesinden tercihli ticaret anlaşmasına kadar kısa sürede kat edebileceğimiz çok mesafe bulunuyor. İnşallah önümüzdeki dönemde bununla ilgili gerekli adımları atacağız.
Amerika’dan Patriot sistemi alma talebimizi tekrarladık. F-35 uçaklarıyla ilgili ülkemize yapılan haksızlığı tekrar dile getirdik. Türkiye’nin F-35’in proje ve üretim ortağı olduğunu belirttik. Bu proje kapsamında taahhüt ettiğimiz 2,1 milyar doların 1,4 milyar dolarını ödediğimizi tekrar hatırlattık. Şayet F-35 meselesindeki mevcut uzlaşmaz tavır sürerse, Türkiye’nin orta vadeli ihtiyaçlarını karşılamak için başka arayışlara girmek zorunda kalacağını söyledik.
Temsilciler Meclisinde kabul edilen sözde Ermeni soykırımı kararının tarihi gerçeklere aykırı ve haksız olduğunu belgeleriyle ortaya koyduk. Nitekim, görüşmemizin ardından Ermeni iddialarının Senato gündemine getirilmesiyle ilgili teşebbüsler akamete uğratılmıştır. Diğer meselelerde de zaman içinde küçük de olsa ilerlemeler kaydedilmesini umuyoruz. Amerika’da halen süren azil süreci ve yaklaşık bir yıl sonra yapılacak seçimlerin, Başkan Trump’ı temkinli hareket etmeye yönelttiği açıktır. İnşallah bu süreçler bittiğinde, ilişkilerimiz yeniden ve çok güçlü bir ivme kazanacaktır. O gün gelene kadar meseleyi suhuletle yönetmeyi sürdüreceğiz.

“İŞSİZLİĞİN SEBEBİ BİZ DEĞİLİZ”

Ülkemizdeki her bir işsiz kardeşimiz biğim de üzüntü kaynağımızdır. Çalışabilir yaştaki herkese iş oluşturmak boyunumuzun borcudur. Ama bal bal diyerek ağız tatlanmıyor. Yani iş iş denilerek istihdam artmıyor. AK Parti döneminde istihdam sayısı yaklaşık 9 milyon artmasına rağmen işsizlik oranımız yüzde 14 gibi yüksek bir seviyededir. Bu yüksek oranın geçtiğimiz yıl yaşadığımız ekonomik saldırıların yol açtığı sıkıntıların ötesinde sebepleri vardır. Eskiden ülkemizde çalışma çağına gelen nüfusun bir kısmı iş aramadığı veya aile işinde çalıştığı için istihdam istatistiklerine girmiyordu. Şimdi eğitim düzeyinin yükselmiş olmasının da etkisiyle çalışma çağına gelen her kadın ve erkek vatandaşımız iş arıyor. İş gücüne katılımdaki bu yükseliş sebebiyle işsizlik rakamları nispeten yüksek çıkıyor. Bunun sebebi bizim istihdam oluşturmamamız değildir. Mesele iş gücüne katılım oranının eskiye göre fevkalade yükselmiş olmasıdır.