Erdoğan: İslami finansı gündemimize almalıyız

Erdoğan'ın Malezya'daki konuşmaları sürüyor. AKP'li Cumhurbaşkanı, "İslami finans meselesini de öncelikli gündemimize almamız gerekiyor" dedi.

Erdoğan: İslami finansı gündemimize almalıyız

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Malezya’da düzenlenen Kuala Lumpur Zirvesi’nin “Milli Egemenliğin Kazanılmasında Kalkınmanın Rolü” oturumunda konuştu.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

FAİZ YERİNE ÜRETİM, TİCARET

”Birlikte ne yapabiliriz sorusuna odaklanmamız gerektiğine inanıyorum. Yabancı paralarla ticaret yerine milli paralarımızla ticaretin önemine dikkat çekiyoruz. Ticaret savaşlarının konuşulduğu dönemde milli paralarla ticaret meselesi aciliyet kazanmıştır. Bu konuda sizlerle beraber çalışmaya hazırız. İslami finans meselesini de öncelikli gündemimize almamız gerekiyor. Faiz yerine üretimi ticareti merkeze alan alternatif finans kaynaklarında Malezya’nın dünyada öncü bir konumu var. Müslümanlar olarak son derece genç ve dinamik nüfusa sahibiz ancak beşeri sermayeyi harekete geçirecek olan eğitim konusunda ciddi sıkıntılarımız bulunuyor.”

“KIZ ÇOCUKLARINI OKUTALIM”

“Müslümanlar olarak çok genç ve dinamik bir nüfusa sahibiz. Ancak eğitim konusunda ciddi sıkıntılarımız bulunuyor. Kız çocuklarının okullaşma oranında halen dünya ortalamasının altındayız. Müslüman ülkelerde dünya genelindeki okur yazarlık yüzde oranından daha düşük.” diyen Erdoğan,  Müslüman ülkelerin en öncelikli meselelerinden birinin eğitim olması gerektiğini belirtip “İİT’nda alınan kararların uygulamaya geçmesiyle gözle görülür gelişmeler yaşanmasını temenni ediyorum. Düşünce kuruluşlarımızın birbiriyle temaslarının artmasını sağlayabiliriz. Kız çocuklarımızın okumasında ortak çalışmalar yürütebiliriz” ifadelerini kullandı.

İDLİB: 50 BİN KİŞİ TÜRKİYE’YE DOĞRU GELİYOR

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Erdoğan, Suriye’de güvenli bölge konusuna ilişkin ”Güvenli bölge inşa edelim denilince buraya herhangi bir destek vermiyorlar ama silah denince silah geliyor. Şu anda İdlib’den 50 bin insan topraklarımıza doğru geliyor. Zaten 4 milyon var, şimdi 50 bin kişi daha geliyor. 40 milyar doların üzerinde harcama yaptık. Bakıyorsunuz ki Arap Ligi bir toplantı yapıyor Türkiye ile ilişkilerinizi kesin diyor. Biz kimi aldık. Varil bombalarından kaçıyorlardı Türkiye’ye aldık, almayacak mıydık? Aldık. Diyorlar ki ‘terörizmle mücadele etmemiz lazım.’ Nasıl teröristle mücadele edeceğiz Lafla terörle mücadele olmaz, icraatla olur” dedi.