Erdoğan imzaladı: Haşhaş ekilecek yerleri Cumhurbaşkanı belirleyecek

Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, haşhaş ekilecek ve kapsül üretilecek yerler her yıl Cumhurbaşkanı Kararı ile tespit edilecek.

Erdoğan imzaladı: Haşhaş ekilecek yerleri Cumhurbaşkanı belirleyecek

Haşhaşın Ekimi, Kontrolu, Toplanması, Değerlendirilmesi, İmhası, Satınalınması, Satılması, İhracı ve İthali Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (Karar Sayısı: 1303), AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla, 10 Temmuz 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, haşhaş ekilecek ve kapsül üretilecek yerler, “memleketin tarımsal ve ekonomik durumu, yurt içi ihtiyacı, ihraç imkanları ve mevcut stok durumuna” göre, her yıl Cumhurbaşkanı Kararı ile tespit edilecek ve karar en geç 1 Temmuz’a kadar yayımlanacak. Bu konuda yeni bir karar alınmaması halinde ise, önceki karar hükümlerinin uygulanmasına devam olunacak.

Cumhurbaşkanı Kararı ile tespit edilen yerlerde yapılacak toplam ekim miktarı, bir üreticinin ekeceği miktar ve tarla adedi ile diğer hususlar, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından ayrıca tespit edilecek.

Karar ile tespit ve ilan edilen yerlerde haşhaş ekimi yapmak isteyenler Ofisten izin belgesi almakla yükümlü olacaklar. İzin belgesi alabilmek için kışlık ekilişlerde 1 Temmuz-30 Ekim, yazlık ekilişlerde 1 Şubat-15 Mart tarihleri arasında Haşhaş Üretim Başvuru Sistemi (HÜBAS) üzerinde Ofise başvurulacak.

İzin belgeleri bir üretim yılı için geçerli olacak, hiçbir suretle başkasına devredilemeyecek.

Haşhaş kapsülü alım fiyatlarının tespiti ile ilgili hususlar da Cumhurbaşkanı Kararında yer alacak.