Erdoğan: 31 Mart'tan sonra ABD'ye gidebilirim

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CNN Türk- Kanal D ortak canlı yayınında seçim gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

Erdoğan: 31 Mart'tan sonra ABD'ye gidebilirim

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yerel seçim çalışmaları kapsamında sık sık çıktığı ortak canlı yayın programlarını CNN Türk- Kanal D ile sürdürdü.

Erdoğan, Mabeyin Köşkü’nden yapılan “Cumhurbaşkanı ile Özel” isimli canlı yayın programında Hande Fırat ile Hakan Çelik’in sorularını yanıtladı.

Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:

‘İDEOLOJİK TUZAĞA DÜŞMEYELİM’

Benim aziz milletim, diyoruz ki bu ülkeye en ufak bir yatırımı olmayanların ideolojik formatlaması tuzağına düşmemeli. Ankara’da, İstanbul’da, İzmir’de bize kimler ne kazandırdı? Biz bu yerel yönetimin bu açıdan çok önemli olduğunu düşünüyoruz.

Kartal’da yaşadığımız felaketteki sıkıntı nereden çıktı? 3 kat için izin almış 10 kata çıkmış. Sadece o değil ki. İstanbul’da İzmir’de, buna benzer kaçak yapılaşmalar var ve bizi tehdit ediyor. Kentsel dönüşüm dedik, çalışma başlattık. Bu çalışmayı başlatırken burada oturanlara kiralarını verelim, hemen kiraya geçsinler. Gönüllülük esasıyla biz buraları yıkalım. Konut yapalım.

‘MİLLET BAHÇELERİ TUTTU, TARİHİ ESERLER KATAR’IN İŞBİRLİĞİYLE İNŞA EDİLECEK’

Benzersiz şehirler anlayışımızla da, ona uygun şekilde inşa edelim. Aynı zamanda şehirlerimiz güzelleşecek. Kültür noktasına uygun şekilde yapmalıyız. Millet Bahçelerimiz tuttu. Belediyelerimiz bunu yapmaya devam ediyor. Simidiydi kekiydi, belediye oraya gelen gençlere ikram ediyor. Tabi bu kaynaşmayı da sağlıyor. Orada gençler tanışıyor, kaynaşıyor, derslerini yapıyor.

Çevreye saygılı şehirler yapalım. Siteleri düşünün. Aynı dikey mimari, apartmanda komşular birbirini tanıyor mu? Çocukluğumuza bakalım, biz bırakın apartmanı mahallede arkadaşlarımızla oynar ve çocukluğumuzu yaşardık. Artık çocuklar çocukluğunu yaşayamıyor. Sitenin oyun parkı varsa, o onlar için en büyük zenginlik.

Sosyal belediyecilik önemli. Doğrudan insana dokunmalıyız. Rüşvetle suistimalle değil, kültürle oraya bir değer kazandıran belediyecilik anlayışını bu seçimlerde Türkiye’nin her yerine getirelim diyoruz.

Şimdi Süleymaniye’nin etrafı yenileniyor. Bütün o tarihi eserler vesaire, oralar şu anda Katar-Türkiye-KİPTAŞ işbirliğiyle oralar yıkılıp, aslına uygun olarak inşa edilecek. Çok ciddi bir çekim alanı haline gelecek.

‘FATURASI AĞIR OLUR’

Bir defa depremin sebep-netice ilişkisi çok çok önemli. Şu anda kentsel dönüşüme niye geldik? Bu soruya cevap bulmamız lazım. Eğer biz kaçak yapılaşmalarla devam edersek deprem faturası bize çok çok ağır olur. Japonya’da 8,5-9 şiddetinde depremler oluyor neticeye baktığınızda neticesi çok ağır değil. Çünkü zemin etüdleri yapılıyor, inşaatlar ona göre yapılıyor. Depreme karşı alınan tedbirler muvacehesinde yapıldığı için orada bu faturalar ortaya çıkmıyor. Bizde ise kullanılan malzemeden, işte Kartal’da gördük, inşaat demirlerine varıncaya kadar, kullanılması gereken çimentosu, bunlar da hassasiyet yok. 3 kat olması gereken yer 8-10 kat olursa bedel ağır olur.”

‘ANKARA’DA CHP’NİN ADAYI LOGO KULLANMIYOR’

Benim anketlere güvenim kalmadı. Doğru dürüst bir tanesi yaklaşmıyor. Açık ara bu işi tutturamadılar. Ankara’da tecrübe ve dürüstlük önem arzediyor. CHP’nin adayı Mansur Yavaş’ın afişlerinin altında neden parti logosu yok. Çünkü CHP logosu olursa halk oy vermeyecek onu biliyor. CHP kimle beraber bu seçimde HDP ile beraber HDP’nin arkasında kim var PKK var.

Ankara’ya çok çok önemli bir ismi aday olarak koyduk. Mehmet Özhaseki Bey 5 dönem Kayseri’de belediye başkanlığı yapmış arkadaşımız. HDP’nin belediyeleri olduğu, terör örgütlerinin olduğu yerlerde Mehmet Bey gitti. Diyarbakır’a bakın, tanıyamazsınız. İstanbul’dan bazı yerlere göre çok daha iyi bir konumda.

‘TRUMP’LA İLİŞKİLERİMİZ GENELDE OLUMLU GEÇER’

Trump ile ilişkilerimiz geneli itibariyle olumlu geçer. İş Suriye konusuna gelince, olumlu bir görüşme yaptık diyebilirim.

Patriotlar meselesi… ‘Bu sizi döneminizin  değil Sayın Obama’nın getirdiği bir meseledir. Eğer Sayın Obama bu işi kongreden halledebilseydi bu duruma böyle gelmeyecektik.’ dedim. ‘Bu konuda çok çok haklısınız’ dedim.

Kendisi ABD’ye davet etti, ben de ‘önce ben sizi bekliyorum’ dedim. Bu denli ilişkilerde bir sıcaklık da sözkonusu. 31 Mart’tan sonra belki bir Washington ziyareti yapma durumum olabilir, belki kendisi Türkiye’ye bir ziyarette bulunabilir

Hamdolsun bu neticeyi alabiliyoruz. Geçmişte bunlar yoktu. Ama iktidarımızda hamdolsun büyük oranda bunları başardık.”

‘AVRUPA BİRLİĞİ’NE MÜSLÜMAN OLDUĞUMUZ İÇİN ALMIYORLAR’

AB’nin aldığı kararın hiçbir kıymeti harbiyesi yok. AB büyük kriz içinde. Brexit sonrası yeni adımlar olacağa benziyor. Fransa olayı da boşluktan çıktı. Avrupa Birliğinin şu an kendisine faydası yok. Avrupa Birliği ülkeleri de Avrupa birliğinden büyüktür.

Siz bir kere dilinizin altındaki baklayı çıkarın. Zamanında Fransa Dışişleri Bakanından dinledim.  ‘Siz müslüman ülkesiniz, almazlar.’ dedi.

Biz büyük bir milletiz. Küçüle küçüle bugüne gelmişiz. Unutmasınlar Avrupa Birliğiyiz diyenlerde hâla bizim atlarımızın mahmuzlarının izleri duruyor.”

KAŞIKÇI CİNAYETİ: ABDESTİNDEN ŞÜPHESİ YOKSA…

Cemal Kaşıkçı cinayetini örtbast etmek, yok saymak mümkün değildir. Elimizdeki belgelerle bunu gösteririz. Biz bunu Suudi yetkililere dinlettik. Kendileri feveran ettiler. Bunu Kral Selman’la da görüştük. Veliaht prensle de görüştük ama netice alamadık. Hep söylüyorlar ‘gereken neyse yapacağız’. Veliaht prens ise arka kapıdan Cemal Kaşıkçı’nın çıktığını söyledi. Nasıl bir işse Cemal Kaşıkçı arka kapıdan çıkıp, dışarıda bekleyen nişanlısını almadan gidiyor. Bunlar dünyayı enayi mi zannediyorlar. Ben kesmeyi çok iyi bilirim diyen bir ahlâksız, bir adi var orada. Bu adli tıp mensubuymuş. Bunu veliaht prens bilmeyecekse kim bilecek? Talimatı veren belli. Bunu Amerika’dan gelen heyet onlar bile kararı adeta kendi aralarında vermiş durumdalar. Konuşmuyorlar, konuşamıyorlar. BM’den gelenlerin, CIA’dan gelen bayana bunları dinlettik. Çeşitli ülkelerden gelenlere dinlettik. Biz ortadayız, herşeyi söylüyoruz. Suudi Arabistan bu işi farklı bir mecraya doğru akıtıyor. Sizden adil davranmanızı bekliyoruz. Bunun adımını at. Abdestinden şüphesi olmayanın namazından şüphesi olmaz. Her zaman söylüyorum. Bu konuda kendinden şüphen yoksa ne korkuyorsun? Açıkça çık ortaya ne konuşman gerekiyorsa çık konuş.Bunlar sağa sola petrol dağıtmakla çözülmez. Bunu dünyaya bu şekilde anlattık, anlatıyoruz, anlatacağız. Çünkü bu benim ülkemde oldu.

İDLİB: RUSYA’YI RAHAT EDECEK NOKTAYA GETİRMEMELİ

İdlib konusunda görüşmeler sürüyor. Görüşmeler liderlerin altındaki ekip ya da ekipler tarafından sürekli sürüyor. İdlib hayati bir yer. 300-400 bin kişinin gideceği tek yer var; Türkiye. Mademki biz dayanışma halindeyiz, o halde Rusya-Türkiye-İran olarak burada sukunetin sağlanması lazım. İdlib’in iç çevresinde bizim kulelerimiz, dışı içi Rusya oluşturuyor. Bu kuşak sukuneti sağlamaya devam etmesini istiyoruz. Burada da teröre karşı duruşumuz devam ediyor. Asla Rusya’yı rahatsız edecek bir konuma bunu vardırmamak gerekiyor. Aynı şekilde biz de rahatsız etmemeli.