Erdoğan canlı yayında: Marmara Üniversitesi'nden mezun oldum

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı Özel Programı'nda konuşuyor.

Erdoğan canlı yayında: Marmara Üniversitesi'nden mezun oldum

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan Cumhurbaşkanı Özel Programı’nda konuşuyor.

NTV’de yayınlanan programa katılan Erdoğan doğum gününü kutlamak için Rusya Devlet Başkanı Putin’in kendisini aradığını aktararak ”Ülkelerimiz arasındaki ikili ilişkileri de konuşma fırsatımız oldu. Yarın yine kutlamak için arayacak liderler var. Durmak yok, yola devam.” sözlerine yer verdi.

Erdoğan’ın canlı yayındaki konuşmasından öne çıkan kısımlar şöyle:

”Benim hayat serüvenim çok çok farklı. Doğduğum yerden, arkadaş çevrem, ilkokul, ortaöğretim imam hatip orta ve lise ondan sonra tabii bizim o dönemlerde imam hatip mezunları üniversiteye girme şansına sahip değildi. Lise fark imtihanlarına girecektiniz. İmam hatipten sonra Eyüp Lisesi’nden fark derslerine girdim.”

‘Marmara Üniversitesi’nden mezun oldum’

”Aslında fark dersler bizim imam hatipte okuduğumuz derslerdi. Neyse o imtihanları da verdikten sonra üniversite hayatımız başladı. Marmara Üniversitesi İktisat ve Ticaret buradan devam ettik ve mezun oldum.”

‘Milli Türk Talebe Birliği’ndeydim’

”Milli Türk Talebe Birliği, üniversitedeki çalışmalarımız ve oradan partimizin o zamanki Ak Parti, Refah falan değil daha eskiye dayanıyor. Gençlik kollarında başladık sonra da ana kademeye geçtik. Aynı şekilde devam eden bir siyasi süreç oldu. İstanbul’da 85 yıllarında İl Başkanlığı görevine geldim. O zaman Refah Partisi. İl Başkanlığı döneminde başlayan süreç İstanbul’da Büyükşehir Belediye Başkanı olduğum ana kadar devam etti. Daha sonra cezaevine girdik, cezaevinde 10 ay diye girdik 4,5 ay yattık. Daha sonra partimizi kurduk ve yüzde 34,4 gibi oyla parlamentoya CHP ile girdik.”

‘1989’da adaylığım oldu, seçimlerde masa kurmuşlar alkol alıyorlardı’

”1989’da Beyoğlu’ndan adaylığım oldu. Orada tutanakların birleştirilmesinde oyun vardı. Rakamlar üzerinde, orada 1 rakamını sildiğin anda bakıyorsunuz sayı binler olarak düşüyor. Bunu gözlerimizle yakaladık. Fakat o zamanki seçim kurulu başkanının yanına getirdik ama dinlemedi. Okulun üst katında maalesef masa kurulmuş. Orada da meşru olmayan şeyler yapılıyor, alkol alıyorlar. Bir taraftan da seçimi yönetmeye kalkıyorlar. ‘Siz bu alkolik halinizle mi adil bir seçimi yönetiyorsunuz’ dedim ve ayrıldım oradan. Dava açma yoluna gittiler. Daha sonra bize tutuklama kararı çıktı. 1 hafta da bundan dolayı, hak aramamdan dolayı Bayrampaşa Cezaevi’nde yattım. Daha sonraki mahkamelerde çıktık ve ondan sonraki süreçte kararlı bir şekilde devam ettik. 1989 Beyoğlu Belediye Başkanlığı seçimi bize İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını getirdi.”

‘Meğerse Bay Kemal tankların arasından geçmiş’

”16 Temmuz’da malum FETÖ takımının darbe girişimi. Millet hakikaten o akşam verdiğimiz mesaj karşısında on binler caddelere dökülünce farklı bir süreç oldu. Biz Marmaris’ten Atatürk Havalimanı’na indiğimizde onbinlerin bizi karşılaması. 00.15’te, meğerse 23.15’de Bay Kemal tankların arasından geçmiş. 16 saat sonra darbe püskürtüldü. Biz tekrar 16 saati oradan yönettik. Gerekli adımlar atıldı, yolumuza devam ettik. Şimdi bu darbe girişiminde bulunanların nerede varsa silahlı kuvvetler, polis teşkilatının içinde olanlar tüm bunlara karşı hukuk standartları içinde yapıldı, yapılıyor ve tabii ki yapılacak, yola devam.”

‘İnsanlar liderlerini özlüyor’

”Ben mesela en büyük zevki meydanlarda alıyorum. Halkımın inancını, yaklaşımını, anlayışını görüyorum. Bugün Giresun, Erzincan mesela. Bu soğuğa rağmen insanlar oraya geliyorsa liderini özlüyor, ne söyleyeceğini dinlemeye geliyor. Biz mesajı verdiğimizde o da yakınlarına, akrabasına ulaştıracak.”

‘Putin doğum günüm için aradı’

”Bugün mesela sağ olsun sizler gibi İlham Aliyev kardeşim doğum günü ile ilgili aradı, Özbekistan Devlet Başkanı, sayın Putin doğum yıldönümü için aradı. Bir taraftan onlarla konuşurken ülkelerimiz arasındaki ilişkileri görüşme fırsatımız oluyor. Yarın yine aynı şekilde kutlamak için arayacak liderler var. Ayrıca Çad Devlet Başkanı yarın resmi ziyaret için geliyor.”

”(Burhanettin Kocamaz hakkındaki soru üzerine) Ben bir değerlendirmeye girmeyeyim onu zaten İl Seçim Kurulu yaptı. Bir siyasi partiden müracaatını yapan orada saatini geçirmişse o anda her şey kilitlenir. Bundan dolayı oradan aday olmayan başka partiden aday olamaz hükmünü verdi iş bitti. Şimdi YSK’ya gitmek şeyi kalıyor sadece. Büyük ihtimalle müracaat etmişlerdir. YSK hangi kararı verirse o son hükümdür.”

‘Anketlerde manipülasyon var’

”Anketlerde ciddi manipülasyon var. Bu seçimde çalışmaları farklı bir yöntemle sürdürüyoruz. Anketlerde tutarsızlık var, meydanlar en büyük anket.”

‘Kürdistan diye bir bölge yok’

”Kayyumlarla Diyarbakır çukurlardan kurtuldu. YPG/PKK ile verdiğimiz mücadele beka mücadelesidir. Türkiye’de Kürdistan diye bir bölge yok.”

‘Ayrılanlarla tekrar beraber yürümemiz mümkün değil’

”Benim bu şeyim geneldir. Siz bir yola çıkıyorsunuz. Yola beraber çıktığınız insanlar içinde sizinle gelecek diye bir şey yok. Biz AK Parti olarak şöyle bir anlayışımız var; Biz dava olarak bakıyoruz. Dava adamıysan bu davada davana ihanetin olmaması lazım. Görev verilir, yaparsın. Senden alınıp bir başkasına verelim dendiği anda ‘eyvallah’ dersin. Bu konuda çok görevlendirdiğimiz arkadaşlar olmuştur. CHP’de olduğu gibi bir yere çakılı kalmak gibi, olamaz, değiştirirsin. Liderin de görevi adeta satranç oynar gibi… Böyle yürütülürse bu işte başarılı olunur. Ayrılanlar oldu. İsim vermeye falan gerek yok. Ayrılanlarla tekrar beraber yürümek mümkün değil. Biz onları kovmadık, gidin demedik. Tek bir gayemiz var; millete hizmet eden hiçbir zaman hezimete uğramaz. Devam etmek isteyenler yine bizimle beraberler. Ha nedir, şuradaydı, alırız şurada görevlendiririz.”

‘Sosyal devletin gereğini yerine getiriyoruz’

”(Tanzim satışları hakkında) Sosyal devletin gereğini yerine getiriyoruz. Operasyon çekmeye çalışanlara cevabımızı verdik. Ekonomik bir suikastla karşı karşıya kaldık. Serbest piyasayı biliriz, kimse bizi aldatmasın. Biz üreticinin karşısında değiliz. Kaybeden aracı ve simsarlar. Fiyatlar düşmezse uygulamaya devam ederiz.”

Suriye’de güvenli bölge açıklaması

”ABD askerleri sembolik olarak 200-30 kişi kalacak.Güvenli bölgenin kontrolü bizde olmalı Macron görüşmek istedi, uygunzamanda döneceğiz dedik. Aşiretler Türk askerini Münbiç’e çağırıyor.”

”Bizim için önemli olan güvenli bölgenin bizim kontrolümde olmasıdır, bunu Almanya’ya ABD’ye söyledim. Seçim kampanyalarımız var, müsait olduğumuzda size döneriz dedim”