Erdoğan: Afrika sevdalısı bir siyasetçiyim

"Burada bir batılı devlet adamının şu ibretlik sözünü paylaşmak istiyorum. Bir damla petrol bir damla kandan daha kuvvetlidir. yaklaşık bir asır önce Churcill’in Avam Kamarası’nda söylediği bu cümle hâlâ geçerlidir."

Erdoğan: Afrika sevdalısı bir siyasetçiyim

Erdoğan, “Tarihimizin hiçbir döneminde ırkçılık, sömürgecilik, zulüm, katliam yoktur” diye konuşurken; Suriye’nin kuzeyine düzenlenen operasyona dönük gelen tepkilere yanıt olarak “Bugün bize hak, hukuk ve özgürlük dersi verenlerin neredeyse tamamının geçmişinde ya katliam ya işgal ya da sömürgecilik lekesi mutlaka vardır.” diye seslendi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen 3. Afrika Ülkeleri Dini Liderler Zirvesi’ne katıldı. Erdoğan burada “Afrika sevdalısı bir siyasetçiyim” diye konuştu. Afrikalı dini liderlere seslenen Erdoğan, “Kendimizinkini ne kadar önemsiyorsak Afrikalı kardeşlerimizin hukukunu da o kadar savunuyoruz” açıklamasında bulundu.,

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Afrika sevdalısı bir siyasetçiyim. Afrika’yla münasebetlerimiz altın çağını yaşıyor.”

“İstiyorlar ki Afrikalı çocuklar açlık, fakirliğin kurbanı olsun. Afrika’nın ayağa kalkmasını, kıtanın tamamında barışın hakim olmasını arzu etmiyorlar. Kendi vatandaşlarına hak gördüklerini Afrika ve diğer coğrafyalar için lüks görüyorlar. Özgürlüğü size ve bize çok görüyorlar.”

“(Myanmar’da yaşananlar) Sadece bir günde 60 bin insanın cesedi kıyıya vurmuştur. Barış Pınarı Harekâtı’ndna dolayı bugün bize silah ambargosu uygulayanlar o günlerde eli kanlı teröristleri silaha boğmuştur. Somali’nin senelerce iç savaşla boğuşmasının arka planında kimlerin menfaati olduğu malumdur. orta Afrika ülkelerini karıştıranlar da yine aynı odaklardır. Libya’nın istikrara kavuşmaması için savaş baronlarını destekleyenlerin kimler olduğununda gayet iyi biliyoruz. Kıtadaki birçok karışıklığın arkasından batılı silah ve petrol şirketleri çıkıyor. bugün bize hak hukuk dersi verenlerin neredeyse tamamının geçmişinde ya katliam, ya işgal ya da sömürgecilik lekesi muhakkak varıdır. Burada bir batılı devlet adamının şu ibretlik sözünü paylaşmak istiyorum. Bir damla petrol bir damla kandan daha kuvvetlidir. yaklaşık bir asır önce Churcill’in Avam Kamarası’nda söylediği bu cümle hâlâ geçerlidir.”

“Ecdadımız yönettiği 22 kilometrenin her karışında adaleti ve hakkaniyeti gözetmiştir. Tarihimizin hiçbir döneminde ırkçılık, sömürgecilik, zulüm, katliam yoktur. Ülke ve millet olarak hiçbir toplumun doğal kaynağı, alın teri emeği ve kanı üzerinden refah devşirmenin peşinde koşmadık.”

“İnancımızdan, değerlerimizden ve kıtadaki eşsiz tarihimizden aldığımız bu ilhamla Türkiye olarak Afrika’da iş birliği yapılmamış devlet, kapısı çalınmamış dost bırakmıyoruz. Uluslararası platformlarda kendimizinkini ne kadar önemsiyorsak Afrikalı kardeşlerimizin hukukunu da o kadar savunuyoruz. Kudüs kırmızı çizgimizdir diyerek adaletsizliklere karşı tepkimizi ortaya koyuyoruz.”