Erdoğan: Adana Mutabakatı çerçevesinde geleceğimizi planlıyoruz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, arasında gerçekleşen Soçi'deki üçlü görüşme sona erdi.

Erdoğan: Adana Mutabakatı çerçevesinde geleceğimizi planlıyoruz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, arasında gerçekleşen Soçi’deki üçlü görüşme sona erdi. Soçi’deki zirve, Astana üçlüsünün liderlerinin bu seneki ilk görüşmesinde “teröre karşı ortak mücadele” vurgusuna değinildi. Üç lider görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda ilk konuşmayı yapan Vladimir Putin, yeni Astana toplantısının Mart ya da Nisan ayında yapılacağını söyledi. Siyasi çözüm süreci ve anayasa komitesinin kurulması çalışmalarını ele aldıklarını belirten Putin, görüşmelerin yapıcı havada geçtiğini aktardı.

İdlip’de çatışmasızlık bölgesi oluşturulduğunu hatırlatan Putin, “Teröristlerin saldırıları cezasız kalmayacaktır” diye konuştu.

ABD’nin Suriye’den çekilme kararını da değerlendirdiklerini dile getiren Putin, “ABD askerlerinin çekilmesi olumlu bir adım olacaktır ve Suriye’nin istikrarına katkı sunacaktır” dedi.

Putin, “Şimdi Suriye’nin topraklarının hemen hemen tamamında çatışmasızlık rejimi muhafaza ediliyor. Bu bizim somut ve pozitif ortak neticemizdir. Astana, Suriye için kalıcı bir siyasi çözüm sürecine vesile oldu” ifadelerini kullandı.

RUHANİ: ORTAK AMACIMIZ TERÖRLE MÜCADELE

Putin’in ardından konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “Ortak amacımız terörle mücadele” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Suriye’den çekilmesi gerektiğini söyleyen Ruhani, “Görüşmemizde Suriye’nin toprak bütünlüğüne vurgu yaptık” şeklinde konuştu.

Ruhani’den sonra söz alan Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

Toplantıda son konuşmayı Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı. “Suriye’de ateşkesin sağlanmasının gündemlerinde olduğunu kaydeden Erdoğan, “Ne İdlib’de ne de Suriye’nin başka bölgelerinde yeni insani krizlerin yaşanmasını istiyoruz. İdlib’de sükunetin muhafazası için olağanüstü çaba harcıyoruz, üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz” dedi.

ABD’nin Suriye’den çekilmesini değerlendirdiklerini aktaran Erdoğan, “ABD’nin çekilmesi terör örgütlerinin istismar edeceği bir güç boşluğuna mahal vermemeli. Türkiye olarak güney sınırımız boyunca bir terör koridoru oluşmasına izin vermeyeceğimizi özellikle belirtmek istiyorum. Adana Mutabakatı çerçevesinde geleceğimizi planladığımızı ifade etmek istiyorum. ” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, “Suriye’de krizinde çözüm umutları hiç bu kadar filizlenmişti. Denizi geçtik derede boğulamayız” dedi.