Erdoğan: 1 milyar dolar ve üzerinde ihracat yapan firma sayımız 10'dan 13'e çıktı

Erdoğan, "Rızkın 10'da 9'u ticaret, ticaretin 10'da 9'u da cesarettir." diye konuştu.

Erdoğan: 1 milyar dolar ve üzerinde ihracat yapan firma sayımız 10'dan 13'e çıktı

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ‘İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’ ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Olağan Genel Kurulu’nda konuştu.

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Dün Tacikistan’daydık. 30’u aşkın ülke hep birlikte cumhurbaşkanlarıyla, başbakanlarıyla bakanlarıyla bir aradaydık. Tek tek görüşmeler yaptık. İşbirliklerini nasıl geliştiririz diye görüşerek karar altına aldık.

Küresel düzeyde Asya önemli bir yer oluşturuyor. Asya yüzölçümü itibariyle baktığımızda devasa bir kıta. Bu kıtada da Çin’in çok çok farklı bir yeri var. Çin’in dünyada hangi konuma ulaştığını görüyorsunuz.

Rusya, Hindistan çok farklı konumlara sahip. Geçtiğimiz yıl 1 milyar dolar ve üzerinde ihracat yapan firma sayımız 10’dan 13’e çıktı.

İhracatta ileriye doğru atılan her bir adımın on binlerce yüz binlerce istihdam olarak katkısını görüyoruz.”

RIZKIN 10’DA 9’U TİCARET…

“2018 ihracatını 168 milyar dolarla kapattık. Bu yıl mayıs ayı itibariyle 171.4 milyar dolara çıktı. Bir an önce 200 milyar sınırını geçmeliyiz. Cari işlemler açığı 8.6 milyar dolara kadar gerilemiştir. Altının yanında enerjiyi de çıkardığımızda 36 milyar dolar cari fazlamız ortaya çıkıyor. Dünyada yatırımların gerilediği ortamda ulaştığımız bu rakamlar Türkiye’nin cazibe merkezi olduğunu gösteriyor.

Bu yıl 50 milyon turist hedefini yakalayacağımızı belirten çok güzel haberler alıyoruz.

Dış finansman ihtiyacımızı azaltan bu gelişmeler ihracatçılarımız için avantaj sağlıyor. Attığımız adımları serbest piyasa ekonomisi çerçevesinde yürütmemiz gerekiyor. Ekonomi boyutunu sağlam tutmak zorundayız. Avrupa ülkemize yönelik spekülatif kur ataklarına karşı sessiz kalsa da biz dik ve tutarlı duruşumuzu bozmayacağız.

Sizler de bu başarıyı gösterecek azmi görüyorum. Rızkın 10’da 9’u ticaret, ticaretin 10’da 9’u da cesarettir.”

SPEKÜLATİF KUR ATAKLARI

“Her ne kadar Avrupa son dönemde ülkemize yönelik spekülatif kur ataklarına sessiz durmuşsa da biz tutarlı tutumumuzu bozmayacağız. Mevcut pazarları genişleterek ihracatımızı artıracağız.

Dışarıdaki ve onların taşeronluğunu yapan içerideki kimi kesimlerin eskiden beri milletimizin ve iş dünyamızın moralini bozmak için ellerinden geleni yaptıklarını biliyoruz. Buradan iş insanlarımıza sesleniyorum ülkenize güvenin, devletinize güvenin geleceğinize güvenin, elinizdeki tüm imkanları yatırıma, üretime, istihdama, ihracata yöneltin. Böylece hem kendiniz kazanın hem de evlatlarınızın hayallerinin inşasına katkıda bulunun.

Bugün imzaladığım Cumhurbaşkanlığı Kararıyla, sanayi sicil belgesi sahipleri ve ihracatçı birlikleri üyelerine yapılan döviz satımlarına muafiyet getiriyoruz. Artık ihracatçılarımız döviz alırken binde 1’lik kambiyo vergisi ödemeyecekler.”

BİRİLERİ KAŞINI GÖZÜNÜ OYNATIRSA…

“Biz hiçbir Suriyeliye maaş bağlamadık. Biz sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yetim, öksüz, fakir, fukaraya valiliklerimiz ve kaymakamlıklarımız vasıtasıyla maaş veriyoruz.

Birileri kaşını gözünü oynatırsa biz de bütün fırkateynlerimizle beraber, gerektiğinde uçaklarımızla, hemen o gemilerimizin yanında yerimizi alıyoruz ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Talimat vermişler, tutuklatacaklarmış o gemilerdeki personeli, avucunuzu yalarsınız. Biz kendi çıkarımız için olup bitenleri seyretmeyi değil, ülkemiz ve milletimiz için mücadele yolunu seçtik.

Fransa Cumhurbaşkanı Doğu Akdeniz’de aramalardan çekilmemizi istiyor, bir şirketin avukatlığını yapıyor gibi konuşuyor, biz Kıbrıs’ta garantörüz, kıyıdaşız.”