Enflasyon rakamlarını endekste olmayan BİM ve A101 ürünleriyle 'düşürmüşler'

Enflasyon rakamlarını düşük göstermek için için zincirleme endekste yer almayan BİM ve A101 marketlerinden ürünlerin enflasyon sepetine dahil edildiği öne sürülüyor.

Enflasyon rakamlarını endekste olmayan BİM ve A101 ürünleriyle 'düşürmüşler'

TÜİK’in açıkladığı aralık ayı enflasyon rakamlarına göre, tüketici fiyatlarının bir ayda yüzde 0.40 düşmüş, buna göre yıllık enflasyon ise yüzde 20.30’a gerilemişti. TÜİK’te çalışan üst düzey bir bürokrat ise enflasyon rakamının endekste yer almayan BİM ve A 101 ürünleriyle düşürüldüğü öne sürdü.

Yeniçağ’dan Ahmet Takan’ın bugünkü köşesinde “TÜİK, enflasyonu böyle düşürüyormuş” başlıklı yazısında yer alan ifadelere göre, ismini vermek istemeyen TÜİK’ten üst düzey bir bürokrat, enflasyonda yeterli düşüş görülmediği için 26 Aralık’ta gelen talimatla, fiyatı düşen veya çok tüketilen bazı ürünlerin fiyatlarının tekrar derlendiğini ve bu fiyatların dikkate alındığını iddia etti.

Buna göre bürokrat, “2 ay önce de sabit madde çeşidi olan ve zincirleme endekste yer almayan BİM ve A 101 marketleri enflasyon sepetine dahil edildi” dedi.

TÜİK yetkilisine göre bu şekilde enflasyonda yaklaşık yüzde 2 oranında düşüş sağlandı. Hatırlanacağı üzere tüketici fiyatları endeksi bir önceki ay yüzde 21.62 düzeyindeydi.

Takan’ın aktardığına göre, TÜİK yetkilisi, Hükümet’in ‘Enflasyonla mücadele edeceğiz’ açıklamalarından sonra Ekim ayında 81 ilde bazı bulunan BİM ve A 101’lerden fiyat toplamaları talimatı geldiğini belirtip “Enflasyon sepetinde olan fiyatlar var ya onları toparlayacaksınız dediler. Ekim ayında emirle bunu söylediler.” ifadelerini kullandı.

YÜKSEK ÇIKINCA TÜİK YETKİLİSİ GÖREVDEN ALINMIŞTI

Ekim’de açıklanan eylül ayı tüketici enflasyonu aylık yüzde 6.30, yıllık 24.52, üretici enflasyonu da aylık yüzde 10.88, yıllık 46.15 gibi beklentilerin oldukça üzerinde bir seviyede çıkmıştı. 15 yılın rekorunu kıran eylül enflasyonunun açıklanmasının hemen ardından, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkan Yardımcısı Enver Taştı görevinden alındı. Taştı’nın yerine Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Enerji Bakanlığı döneminde birlikte çalıştığı Yinal Yağan getirildi.