Emine Erdoğan: Şehirden eksilen bir park, bir çeşme, kolektif hafızaya büyük hasar veriyor

Emine Erdoğan, 17 yıllık AKP iktidarının kentlerde yarattığı tahribattan habersizmiş gibi "Şehirden eksilen bir park, bir çeşme, kolektif hafızaya büyük hasar veriyor." dedi.

Emine Erdoğan: Şehirden eksilen bir park, bir çeşme, kolektif hafızaya büyük hasar veriyor

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde bir otelde “Şehircilik ve Mutlu Şehir” temasıyla düzenlenen Kartepe Zirvesi’nde konuştu.

Zirvede “Onur Kurulu Başkanı” olan Erdoğan, konuşmasında, ihtiyaçların hemen her gün farklılaştığı değişim çağında yaşandığını belirtip “Şehirlerin sınırları aynı kalıyor fakat hafızaları ve ruhları, günün şartlarına göre bazen genişliyor bazen daralıyor çünkü şehirler, ruhları olan canlı organizmalar gibidir. Bir şehir, her gün yeniden inşa edilir ya da onlardan koparılan tarihle yıkılır. Bir şehrin kimliği ile o şehirde yaşayan insanların kimliği daima alışveriş halindedir. O nedenle yeni tanıştığımız kişiye ilk sorduğumuz soru, memleketi değil midir?” dedi.

Küreselleşmenin kimlikleri tek tipli hale getirirken şehirleri de çoraklaştırdığına “dikkat çeken” Erdoğan, daha sonra da Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Beş Şehir” kitabına değindi. Tanpınar’ın eseri için “Kitabın İstanbul bahsinde şöyle diyordu: ‘Bugün mahalle kalmadı. Mahallenin yerini, alt kattaki üsttekinden habersiz, ölümüne, dirimine kayıtsız, her penceresinden ayrı bir radyo merkezinin nağmesi taşan apartman aldı.’ Bundan yıllar önce İstanbul’un hızlı kentleşme karşısında verdiği mücadele, büyük edebiyatçının kalbine kıymık gibi batmıştı.” diyen Erdoğan, “Şehirden eksilen bir park, bir çeşme, kolektif hafızaya büyük hasar veriyor. Bazen bir mekanın yitip gitmesi, birçok insanın anı defterinden sayfalar koparıyor. Şehirlerimiz modernleşiyor derken her gün biraz daha eksiliyoruz.” ifadelerini kullandı.