Elektrikli uçak ile yolcu taşıma izni alındı: 150 km'de 10 dolar yakıyor

Kanada şirketi Harbour Air’e ait ilk ticari elektrikli uçak testi başarıyla tamamlayarak yolcu taşımaya bir adım daha yaklaştı.

Elektrikli uçak ile yolcu taşıma izni alındı: 150 km'de 10 dolar yakıyor

Harbour Air’e ait “ eBeaver ” modeli elektrikli uçak ticari hava taşımacılığında kullanılmak üzere üretilen ilk uçak olacak. Kanada’da kurulu Harbour Air de, hava yolu taşımacılığında kullanmak için izin almış bulunuyor. Bu bir havayolu şirketi için dünyada ilk.

Şirketin kullanacağı elektrikli uçak ise şimdilik, seri üretim bir uçak değil. Zira henüz seri üretilen elektrikli uçak modeli yok. Ama şirket denize inip kalkabilen 1946 tasarımı DCH-2 Beaver modeli uçağı modifiye ederek elektrikli hale çevirdi. Uçakta 750 beygir gücünde elektrikli bir motor kullanıldı.

ELEKTRİKLİ OLMASA SAATTE 300 DOLARLIK YAKIt TÜKETECEKTİ

14 yolcu alabilen deniz uçağı eğer elektrikli olmasaydı, saatte 300 dolarlık yakıt tüketecekti. Şu anda ise 150 km mesafe uçabilmek için 10-20 dolar değerinde elektrik enerjisi tüketiyor. Bu da bölgede yaşayan pek çok kişi için merkezi yerleşim birimlerine ulaşmak için yeterli bir mesafe. Havayolu şirketi bu sayede hem bilet fiyatlarını düşürebilecek hem de daha fazla yolcu kazanarak kazancını artırabilecek.

Dünyanın bu ilk elektrikli ticari uçuş deneyimi başarılı olursa, yerel havayolları gibi büyük havayolu şirketleri de elektrikli uçaklara geçmek konusunda arayışa girecek gibi görünüyor. Bu aynı zamanda hava taşımacılığının daha ekonomik ve daha yaygın bir seçeneğe dönüşmesini de hızlandıracak.