Elektrik zamları yargıya taşınıyor

ÇETKODER, elektriğe yapılan 14,9’luk son zammın geri çekilmesini yoksa yargıya gideceklerini açıkladı.

Elektrik zamları yargıya taşınıyor

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, 1 Temmuz’da yüzde 15 zam yapıldığını hatırlatarak 2018 ve 2019 yılları arasında elektrik fiyatlarına 5 kere zam yapıldığını vurguladı. Göktaş, “Yapılan bu zam ile birlikte son 2 senede elektriğe yüzde 60,9 oranında zam gelmiş oldu” dedi.

Yapılan zamların dar gelirli yurttaşı iyice zor durumda bıraktığını vurgulayan Göktaş, “Öncelikle bu yapılan zammın yetkililerce bir kez daha gözden geçirilerek geri çekilmesini tüketiciler adına talep ediyoruz. Netice itibari ile zam geri çekilmez ise, tüketici vatandaşlarımızın aleyhine olan bu hususu kısa süre içinde yargıya taşıyacağız” dedi.

“ŞİRKETLERİ KURTARMANIN FATURASI TÜKETİCİYE KESİLEMEZ”

Yapılan zammın geri çekilmesini isteyen TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçal ise EPDK’nin yapılan 14,90’lık zammın gerekçesi olarak maliyet bileşenlerinde oluşan artışları gösterdiğini belirterek “Üç ay önce yüzde 15 zam yapıldı üç ayda hangi maliyet biriminde artış olmuştur” diye sordu.

Dağıtım şirketlerinin, elektrik kaçaklarının önüne geçecek önlemleri almak, kayıplar için gerekli yatırımları yapmak yerine, zam taleplerinin karşılanması için lobi çalışması yaptığını belirten Koçal; “Zamla birlikte asgari 230 kilovatsaatlik tüketim üzerinden 4 kişilik bir ailenin aylık elektrik faturası yaklaşık 142 liradan 163 liraya çıkmaktadır. 23 Haziran seçimlerinin ardından Tüketicinin insanca yaşaması için; çay, şeker, akaryakıt ve doğal gaz ile temel ihtiyaçların birçoğuna yönelik zam furyasına elektrik fiyatına yapılan ikinci zam ile devam edilmektedir. Uygulanan Tüketim Ekonomisi ve kamu yönetimindeki israflar nedeniyle artan bütçe açığının faturası, yapılan zamlar ve artırılan vergiler aracılığıyla yine tüketiciye kesilmektedir” dedi.

Şirketleri kurtarmanın faturasının tüketiciye kesilemeyeceğini vurgulayan Koçal; “O zaman sormak gerekir, ekonomik krize giren tüketiciyi kim kurtaracak? Yoksa vur abalıya siyaseti devam mı edecek.

SON 2 YILDA ELEKTRİĞE YÜZDE 60,9 ZAM

1 Ocak 2018: Konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 8,8; sanayi ve ticarethanelerdeki elektriğe yüzde 8,4 zam yapıldı.

1 Nisan 2018: Elektrik fiyatları ortalama yüzde 2,89 zamlandı.

1 Ağustos 2018: Elektrik fiyatları yüzde 9 ile yüzde 14 arasında arttı.

1 Eylül 2018: Elektriğe yüzde 9 ila yüzde 14 oranında zam geldi.

1 Temmuz 2019: Elektriğe yüzde 15 zam yapıldı.

Son zamla birlikte son 2 senede elektriğe yüzde 60,9 oranında zam gelmiş oldu.