Elektrik ve doğalgazda zam bekleniyor

1 Temmuz itibariyle doğalgaz ve elektrik tarifelerinde fiyat artışına gidilme olasılığının yüksek olduğu belirtiliyor.

Elektrik ve doğalgazda zam bekleniyor

Akaryakıt ürünleri, çay ve şeker derken seçimlerin bitmesinin hemen ardından başlayan zam furyası başka tüketim kalemlerine de sıçrayarak devam ediyor.

Elektriğe yapılacak zamla ilgili olarak gözler Ankara’da bugün yapılacak EPDK toplantısının kararına çevrildi. Kurulun yeni elektrik fiyatlarını ya bu haftaki toplantısında ya da pazar gününe kadar yapılacak olası ikinci bir toplantıda karara bağlanması bekleniyor.

Habertürk’ten Olcay Aydilek’in haberine göre devletin kontrolündeki Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) başta olmak üzere elektrik üreten, ileten ve dağıtan şirketler, “artan maliyetleri”ni gerekçe göstererek, bunun belli bir düzeyde elektrik fiyatlarına yansıtılmasını istiyor.

Aydilek’in haberine göre, 1 Temmuz’da fiyat artışı yapılmaması halinde 1 Ekim’de zam ihtiyacının daha da artabileceğine işaret ettiği konuşuluyor. Zam yüzdesinin miktarının ise “çift haneli” olması isteniyor.

DOĞALGAZDA DA ZAM İSTENİYOR

Zam beklentisi içinde olan bir başka alan olan doğalgazla ilgili olarak da habere göre sektörden bazı isimler “BOTAŞ, doğalgazı (her 1000 metreküp) ortalama 295-300 dolar aralığında ithal ediyor. Konutlara, bugünkü fiyatlarla yaklaşık 150-160 dolardan satıyor. Sanayide de benzer sübvansiyonlar söz konusu. Bu nedenle bir artışa ihtiyaç olduğu söylenebilir” dedi.

BOTAŞ’ın da en geç 30 Haziran Pazar gününe kadar tarife ile ilgili karar vermesi gerekiyor. Yeni elektrik ve gaz tarifeleri, (zamlı ya da aynen korunan), 1 Temmuz’da uygulamaya girecek.