Ekrem İmamoğlu Habertürk TV'de soruları yanıtlıyor: Yenikapı'da sergilenen araçların tümü iade edildi

Ekrem İmamoğlu, Habertürk TV'de Türkiye'nin Nabzı programında gazetecilerin sorularını yanıtlıyor.

Ekrem İmamoğlu Habertürk TV'de soruları yanıtlıyor: Yenikapı'da sergilenen araçların tümü iade edildi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Habertürk TV’de Didem Arslan’ın sunduğu Türkiye’nin Nabzı programında gazeteciler Deniz Zeyrek, Nevzat Çiçek ve Veyis Ateş’in sorularını yanıtladı.

Yurt Gazetesinin haberine göre; Ekrem İmamoğlu’nun açıklamalarının öne çıkan bölümleri: “En doğru sorulardan birisi. İşin özeti Türkiye’de ekonomi. İstanbul bu konuda kapasitesi en yüksek şehirlerden bir tanesi. Meclis’te sıkıntılar yaşayabileceğimizi biliyoruz. İlk Meclis’te bunu aştık. Borçlanma hakkını verdiler. Son mecliste ‘Kullanmadınız niye istiyorsunuz?’ dediler. Bir takvimimiz var. Muazzam bir takvim yönetiyoruz. 2019 bütçesinde gider bütçesi var. 3 milyar liraya yakın aşağıya çektik. 20 milyar liraya kadar indirdiğimizi düşünüyoruz. Büyükşehirin politikasının doğru yürümediğini tespit ettik. Mali durumlarda en önemli meselelerin başında: Yürümeyen metro hatları Burada borçlanma ayrı bir kalem. Bunun gibi borçlanmalarımız var.”

“KISA VADELİ BORÇ 30 MİLYAR TÜRK LİRASININ ÜZERİNDE”

İBB’nin tolalde borcu 50 milyar TL’nin üzerinde. Kısa ve orta vadeli borç 30 milyar TL’nin üzerinde. 25 yıla kadar giden borçlar var. Kendi iştirakine borçlu ama o da borcu. 1 milyar liraya yakın vergi borcu ödemek zorunda kaldık. İştiraklere ödemek zorunda kaldığımız rakam buna dahil değil. Ben şu an rakamları paylaşıyorum sizinle. Magazinsel bir cevap beklemeyin mühür deyince. Birinci sırada İBB nin yönetimine idari ve mali disiplin getiriyoruz. Toplum “Benim paramla ne yapıyorsun?” diyor.”

KANAL İSTANBUL

Örneğin Kanal İstanbul ile ilgili fikrimi herkes biliyor. (Erdoğan’la fikir ayrılığı hakkında) İstanbul’un yüzbinlik planları var. Şirkette hazırlandı. Bir şehrin hayatı geleceği. Üst ölçekli planları. Şirket çalışabilir. Altlığı oluşurken olması gereken hususlar var. Kanal İstanbul’un büyük bir hata yanlış olacağını düşünüyorum. Bir program bunu konuşabiliriz.

“KIRIK SANDALYE” MESELESİ

Kırık sandalyeli ben değilim. Ben oturdum daha sonra sayın cumhurbaşkanı konuştu naklen de yayınladılar. Ben ilk konuşmamı yaptım.  Sonrasında bu olay oldu. Komik bir durumdu. Köşeye bakan bir insan değilim. Normal buldum. Benim dışımda ‘komplo’ dedi herkes. Tam o anda Erdoğan ‘israf yaptı’ dedi. Geçmiş olsun beklerdim.

İTTİFAKTA ÇATLAK İDDİALARI

Sayın Akşener’le irtibatımız hiç kesilmedi. Parti genel başkanından öte, bir abla ses tonuyla dönüş yapar konuşuruz.

İSMEK

İSMEK konusunda da bir israf var. Hangi basın kuruluşunun sahibinin ya da firmanın aldığını siz biliyorsunuz. İSMEK aslında çok nitelikli bir sürece adım attı. İki türlü çalışan var. Bir tanesi daimi personeli var. Sayısı çok düşük. Bir de, İSMEK’te sadece bir kurs vermesi için alınmış insanlar var.

Belirsizlik süreci olmak zorunda. Komik bir olay anlatayım. İSMEK’e yer vermiş CHP’li bir belediye başkanıyım. 3 defa İSMEK ziyareti yapmak istedim. Bir tanesi 8 Mart dünya kadınlar gününde, kadın kursiyerlerin davetiyle İSMEK ziyaretine gittim.

İSMEK kapalı. Apar topar İSMEK’i kapatmış gitmiş müdür. Ekrem İmamoğlu geliyor diye. CHP’li bir belediye başkanını buraya sokmam diye gitmiş. Ben bu tavırları çok yaşamış birisiyim. Çünkü siyasallaşmış bir yapı.

4412’ye ulaşan çalışan sayısı var. Öyle bir ihtiyaç yok. Maaşını İBB’den alan 1025 öğretmeni var. 1025 öğretmenin bir mesaisini iyi kullandığınız takdirde hizmet verilen öğrenci sayısının üstüne çıkıyorsunuz. Part time eğitimciye yıllık verilen bedel 84 milyon lira.

Sadece internete 2.5 milyon lia para harcanmış. İSMEK’in internet hizmeti üzerinden.

Görüşmeleri yaptım ve internet sağlayıcısı bize ücretsiz vermeyi kabul etti.

Biz kursiyer sayısını arttırmak istiyoruz. Mantıklı, anlamlı, doğru eğitimcileri doğru kurslara tayin ederek. Bu kursları karşılayacağız. Değişim sancılı olur. Bütçeye ihanet edildi.

İSPARK’TA NAKİT ÖDEME DÖNEMİ KAPANACAK

İSPARK’ta en büyük sorun nakit tahsilatı. Kredi kartı ya da kartla ödeme dönemine geçeceğiz.

YENİKAPI’DA SERGİLENEN ARAÇLAR

Yenikapı’da sergilenen araçların tümü iade edildi.