Ekim ayında en az 155 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi Ekim 2019'da yaşanan iş cinayetlerini raporlaştırdı. Rapora göre en az 155, yılın ilk on ayında ise en az 1477 işçi yaşamını yitirdi.

Ekim ayında en az 155 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin yayımladığı “Ekim 2019 İş Cinayeti” raporuna göre ekim ayında en az 155, 2019’un ilk on ayında ise en az 1477 işçi yaşamını yitirdi.

İş cinayetlerinde yaşamını yitiren 155 işçinin 124’ü ücretli, 31’i ise çiftçi ve esnaf olarak kendi nam ve hesabını çalışıyordu. Ölen işçilerden 7’sini tarım, tekstil, büro, ticaret ve taşımacılık işkollarında çalışan kadınlar oluşuyor.

Biri 14 yaş ve altında olmak üzere iki çocuk işçi can verirken, bu iş cinayetleri tarım ve konaklama işkollarında gerçekleşti.

Ekim ayında 8 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirirken bu işçilerin 3’ü Suriyeli, 2’si Rusyalı, 1’i Afganistanlı, 1’i Özbekistanlı ve 1’i İranlı olarak kayıtlara geçti.

MEVSİMLİK, TAŞERON, YEVMİYELİ…

Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret/büro, belediye/genel işler, metal, madencilik, tekstil/deri, gıda ve konaklama/eğlence işkollarında gerçekleşti. Bütün işkollarında ölümlerin ana gövdesini mevsimlik, taşeron ve yevmiyeli çalışan güvencesiz işçiler oluşturuyor.

Ekim ayında da çoğu taşeron çalışan dokuz belediye işçisi yaşamını yitirdi.