Eğitim Sen: Konya Valisi derhal istifa etmelidir

Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak’ın 24 Kasım Öğretmenler günü'nde ayak ayak üstüne attığı gerekçesiyle bir kişiyi azarlamasına Eğitim Sen’den tepki

Eğitim Sen: Konya Valisi derhal istifa etmelidir

Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak’ın 24 Kasım Öğretmenler günü dolayısıyla katıldığı etkinlikte ayak ayak üstüne attığı gerekçesiyle bir kişiyi azarlamasına Eğitim Sen’den tepki geldi. Yapılan yazılı açıklamada “Şiddet diline karşı Milli Eğitim Bakanlığı’nı net bir tutum almaya, somut bir adım atmaya davet ediyoruz” ifadesi kullanıldı.

Dün, 24 Kasım dolayısıyla Konya’da düzenlenen bir programa katılan Toprak, konuşması sırasında sözkonusu kişiyi hedef alıp “Öğretmen misin birader? Öğretmen gibi otur da bir görelim. Allah Allah… Böyle güzel duygularla geliyoruz, güzel hareketlerle karşılaşmak isteriz. Ayağını dikip de valinin karşısında oturmak değil. Allah’ım ya Rabbim ya… Bu kadar eğitim ordusunu geliyorsun burada rencide ediyorsun, beni değil, arkadaşlarını rencide ediyorsun. Biz hala ilkokul öğretmenimizin bize söylediği hareketle hayatımızı devam ettiriyoruz ve öyle öğretmenler görmek istiyoruz.” demişti.

“ÖĞRETMEN OLMASA DAHİ…”

Gün boyunca büyük tepki çekerek konuşulan bu hareketinin ardından bir açıklama yayımlayan Vali Toprak, şu ifadeleri kullandı:

Sen öğretmen misin birader? Öğretmen gibi otur da bir görelim. Allah Allah… Böyle güzel duygularla geliyoruz, güzel hareketlerle karşılaşmak isteriz. Ayağını dikip de valinin karşısında oturmak değil. Allah’ım ya Rabbim ya… Bu kadar eğitim ordusunu geliyorsun burada rencide ediyorsun, beni değil, arkadaşlarını rencide ediyorsun. Biz hala ilkokul öğretmenimizin bize söylediği hareketle hayatımızı devam ettiriyoruz ve öyle öğretmenler görmek istiyoruz.”

Vali Toprak, yaptığı yazılı açıklamada olayın “üzücü bir gelişme” olduğunu söylerken tepki gösterdiği kişinin gazeteci olduğunu belirtmişti.

ÖZÜR DİLEMEYE VE İSTİFA ETMEYE DAVET EDİYORUZ

Olaya ilişkin eğitimcilerden de tepki geldi. Eğitim Sen’in yayınladığı açıklamada Konya Valisi’nin bir öğretmene karşı gösterdiği davranışının öğretmenleri hedef alan ve mesleki itibarını zedeleyen bir tutum olduğu ifade edildi.

Eğitim Sen’in açıklamasının tamamı şöyle:

Konya valisinin bir öğretmene karşı gösterdiği davranış, kullandığı sözcükler, kamu yöneticilerinin, siyasilerin öğretmenleri, eğitim ve bilim emekçilerini, mesleğimizi hedef alan, mesleki itibarımızı zedeleyen tutumunun ve yaklaşımın ısrarla sürdürüldüğünü bir kez daha göstermiştir.

Öğretmenlerin yaşadığı sorunlar ve talepleri ile ilgili çözüm odaklı politikalar üretilmemesi nedeniyle meslektaşlarımızın kendilerini yalnız, değersiz ve güvensiz hissettiği yapmış olduğumuz çalışmalarda da açık olarak ortaya çıkmaktadır. Sorunlarımıza çözüm üretmesi gereken MEB ise, çözüm üretmek yerine kamuoyuna dönük eğitim alanının ve öğretmenlerin sorunlarının çözüleceğine dair bir algı oluşturmaya çalışmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlere, eğitim ve bilim emekçilerine yönelik şiddeti engellemek istiyorsa, öncelikle şiddetin her türüne karşı bütünlüklü bir yaklaşımı ortaya koymak zorundadır. Şiddeti sadece bir güvenlik sorunu olarak algılamak yerine, onu üretene sosyolojik ve ekonomik koşulları dikkate alan bir bakış açısıyla sorun ele alınmalıdır. Öğretmene yönelik şiddeti, kamu yöneticilerinin öğretmenlere ve öğretmenlik mesleğine yaklaşımının olumsuzluğu ve öğretmenlerin gerçek sorunlarının çözülmesi için kalıcı ve yapısal adımlar atılmaması tetiklemekte ve büyütmektedir. Eğitim Sen, Konya Valisi’nin tutumunu, maruz kaldığımız şiddetin nasıl üretildiği ve yaygınlaştığının açık bir örneği olarak görmektedir. Konya valisinin, öğretmenlere ve öğretmenlik mesleğine karşı sergilediği kabul edilemez davranışa, meslektaşımıza karşı kullandığı şiddet diline karşı Milli Eğitim Bakanlığı’nı net bir tutum almaya, somut bir adım atmaya davet ediyoruz.

Hiçbir arkadaşımız kendisini yalnız ve güvensiz hissetmemelidir. Biz varız, Eğitim Sen var! Eğitim Sen olarak tüm arkadaşlarımızın sesine ses olmaya, dayanışmayı ve mücadeleyi birlikte örmeye devam edeceğiz. MEB’i bu konuda somut tutum almaya, Konya valisini de acilen özür dilemeye ve istifa etmeye davet ediyoruz.