Eğitim-İş'ten zam protestosu: Ampulü söndürmenin zamanı!

Eğitim-İş üyesi öğretmenler, yoksulluğa, zamlara ve pahalılığa karşı Avcılar'da bir basın açıklaması düzenledi.

Eğitim-İş'ten zam protestosu: Ampulü söndürmenin zamanı!

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) İstanbul 3 No’lu şube üyesi eğitim emekçileri, son yapılan zamları Avcılar’da düzenledikleri bir basın açıklaması ile protesto etti.

Avcılar Marmara Caddesi’nde, “Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz” yazılı bir pankartın ardında düzenlenen basın açıklaması öncesi AKP’nin simgesi olan ampüle karşı mumlar yakıldı.

Daha sonra okunan “Son elektrik zammında sonra ‘ampul’ü söndürmek şart oldu” başlıklı açıklamada, AKP eliyle demokrasi, toplumsal özgürlükler, adalet kavramlarından giderek uzaklaştırılan Türkiye’nin ekonomik olarak da ciddi bir darboğaza sokulduğu belirtirken “İktidar ve yandaşlarının çizdiği toz pembe tablonun aksine kriz giderek derinleşmekte, yanlış ekonomi ve özelleştirme politikaları, tepeden inme faiz oynamaları gibi birçok parametre nedeniyle, emekçi halk nefes alamayacak hale getirilmiştir.” denildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı “yeni ekonomi paketi”nin ve Albayrak’ın “2020, 2019’dan iyi olacak. 2022, 2021’den çok daha iyi olacak” şeklindeki açıklamalarının hemen sonrasında, zaten daha 1 Temmuz’da fiyatı yüzde 15 artan elektriğe bir kez daha yüzde 14.9 zam yapıldığı belirtilen açıklamada, bu zamla birlikte son 2 senede elektrik gibi olmazsa olmaz bir tüketim kalemindeki fiyat artışının yüzde 60’ı bulduğu vurgulandı.

Elektriğin haricinde, son 1 yılda doğalgaza yüzde 52, Türkiye’de zaten tüm dünya ülkelerinden daha pahalıya satılan akaryakıta yüzde 30, çaya yüzde 33, beyaz ete yüzde 40, süte yüzde 30 ve ana gıda maddelerinin neredeyse tümüne yüzde 50 zam geldiği bir ülkede, yetkililerin hala utanmadan enflasyonun yüzde 14 olduğunu söylediğine dikkat çekilen açıklama şu ifadelerle devam etti:

“Faiz lobileri”, “kur saldırıları”, “finansal terör” gibi uydurma kavramlar yaratarak bunların arkasına sığınan hükümet, bu cep yakan atmosferde sadece yüzde 4+4’lük bir zam yaptığı kamu emekçisinden, iyice güvencesiz ve açlık sınırında çalışmaya mahkum ettiği işçiden geçinmesini ve ses çıkarmamasını beklemektedir. Artık yeter!

Açıklamada “İŞTE AKP’NİN REFAH TABLOSU” denilerek şunlar sıralandı:

“Ülkede her iki kişiden biri banka borçlarına batmış olarak yaşıyor. 16-24 yaş arası gençlerde işsizlik oranı 4’te 1’e çıktı. Bu ülke artık gençlerine güzel bir gelecek müjdesi veremeyecek hale geldi.

Buna karşılık işsizlere merhem olması gereken İşsizlik Fonu, AKP’ye yakın iş adamlarına peşkeş çekildi. Emekçinin krizden, hayat pahalılığından kamburlaşmış sırtına, bir de patronların sefa faturaları yüklendi.

AKP’nin yanlış para politikaları nedeniyle yıllardır refah yüzü görmeyen aileler, bari çocukları rahat etsin diye daha da perişan oldu. Devlet okullarına bütçe ayrılmazken, özel okullara verilen teşvik de, özel okul sayısı da, özel okulların ailelerden istediği para da arttı.

Bin bir odalı Saray’ın lükslerinden, ejder meyveli smoothielerden, patronlara tanınan maddi aflardan hiçbir kısıntı olmazken, bu ülkedeki insanların şanslı azınlığa dahil olmayan ezici çoğunluğu, gelecek planları yapmak bir yana dursun daha ayın ortasında ay sonunu düşünür hale geldi.

Bu krizi biz yaratmadık! Bedelini de biz ödemeyeceğiz! Lüks kaptan köşkünde uzandığı yerden “Hepimiz aynı gemideyiz” diye bağıranlar bilsin ki, o ses artık makine dairesinden duyulmamaktadır. Bugüne kadar toplumu kutuplaştırarak, birbirine düşman ederek iktidarı kaybetmemeyi başaran AKP, böyle giderse aç insanların asla kutuplaştırılamayacağını öğrenecektir.

Herkes farkına vardı ki bu son elektrik zammından sonra, ampulü söndürmenin zamanı gelmiştir.”