'Eğer bu yasa geçerse kulüpler 2 yılda batar; kulüpler satılır'

Eski Orduspor başkanı ve vergi uzmanı Nedim Türkmen futbolculara gelmesi planlanan vergilerle ilgili açıklamalarda bulundu.Türkmen vergi kanunun Meclis'te yasalaşması durumunda kulüplerin iki yıl içinde batarak satılacağını söyledi.

'Eğer bu yasa geçerse kulüpler 2 yılda batar; kulüpler satılır'

Orduspor’un eski başkanı ve vergi uzmanı Nedim Türkmen, Radyospor’da yayınlanan Spor Kazanı programına bağlanarak Özgür Sancar’ın sorularını yanıtladı.

Nedim Türkmen’in açıklamalarından Ajansspor’un derledikleri şu şekilde:

Süper Lig’de futbol oynayan futbolcuların ücretlerinden %15 kesinti yapılıyor kulüp tarafından. Bir alt ligde %10, onun altındaki liglerden %5. Örneğin Süper Lig kulüpleri %15’lik ücreti kesiyorlar futbolcunun alacağından ve bunu vergi dairesine yatırıyorlar. Vergi daireleri 5 gün sonra bu paraları 15 gün sonra futbol kulüplerine geri yatırıyor altyapıda kullanılması için. Bugün futbolcudan %15 kesilen ücret devlete gitmiyor. Önce bunun bir tespitini yapalım. Türkiye’de futbolcuların çok para kazandığı ama asgari ücretlinin daha fazla vergi ödediği popülizme de çok uygun ve herkes bu konuda bir şeyler söylüyor haklı olarak. Türkiye’de eskiden üst sınır %45’ti ama milyon dolarlar alan oyuncular asgari ücretli gösteriyordu. Vergi inceleme raporları yazıldı sonra kulüpler başbakana gidip bu borçları sildirdi.

“BU DÜZENLEME MECLİSTEN GEÇMEZ”

Şimdi getirilmek istenen vergi teklifi diyor ki, Süper Lig %20 kesecek ama futbolcunun aldığı para yılda 500 bini aştığı anda, futbolcu beyanname verecek ve 500 bini aşan bölümden %40 ödeyecek. Bu çok sert geldi. 31 Ekim 2019’dan sonra yapılan sözleşmeler diye değiştirildi. Futbolcunun bir vergi ödediği yok. Çünkü net olarak anlaşıyor. Şimdi radikal bir düzenleme yapılıyor. Şu anda SGK yükü var kulüplerde. O da toplam maliyetin %13.7’si. Eğer bu düzenleme yasalaşırsa bir futbolcunun maliyeti içindeki SGK maliyeti %66.7’ye yükselecek. 1 milyona alınacak oyuncu 1 milyon 660 bin olacak. Futbol kulüpleri iflas durumunda olduğu için bu düzenlemenin meclisten geçeceğini düşünmmüyorum.

“TÜRKİYE FUTBOLCULAR İÇİN VERGİ CENNETİ”

Şu anda futbolcular net anlaşıyor. Brüt anlaşsanız tamam… Birçok yıldız emekli olmadan önce buraya geliyor. Neden? Aldığı para net para. 5 milyon Euro almak, yurt dışında 10 milyon Euro almak demek. O yüzden buraya geliyor. Türkiye, futbolcular açısından vergi cenneti.

Avrupa’da futbolcular, kulüpleri yıkamıyor. Onlar durumu değiştirmek istiyor. İspanya vatandaşı iken İsviçre vatandaşı olmaya çalışıyor. Michael Schumacher bile vatandaşlığını değiştirdi daha az vergi ödemek için. Messi ve Ronaldo da vergi soruşturmasına uğradı. Avrupa’da kulüpler bunu futbolculara yükleyemiyor. Herkes ayağını yorganına göre uzatmak durumunda. Sistem parayı ve kontratları kontrol ediyor. Ama Türkiye’de herkes futbol tarafından seviliyor. Ülkeyi yönetenler tarafından seviliyor. Türkiye’de başkanlar, Cumhurbaşkanı’na söylüyor.

“HESAPLAR YAPILMADAN…”

Meclisten geçeceğini düşünmüyorum. Spor maçlarını yöneten hakemlerin ücretlerinden de gelir vergisi kesilmiyor. Şimdi Süper Lig’de maç yöneten hakemlerin de istisnalarını kaldırıyor. Bir iş yapıyorsanız bir hedefiniz olmalı. Kaç tane ligde maç yöneten hakem var? Siz bunların ücretinden ne kadar vergi kesiyorsunuz ve devlet ne kadar gelir elde edecek? Bu hesaplar yapılmadan iğreti düzenler oluyor. Bunlardan geri adım atılacağını düşünüyorum. TÜSİAD bu konuda açıklama yaptı. Vergi ödeyeni cezalandıran bir sistem. Bu denendi daha önce olmadı. Türkiye’de vergi ile ilgili düzeltilecek çok şey var. Konu buraya indirgenmemeli. Böyle bir sistemde popülizme uyup, ‘Futbolcuları %20’lik kesime soktuk’ diyerek kurtulamazsınız.

“KULÜPLER BATAR VE EL DEĞİŞTİRİR”

Meclisten geçmez ya da 2-3 yıl sonraya konur, o arada düzelir. Beşiktaş, Galatasaray, Trabzonspor ve Bursaspor; yapılandırma anlaşmasını yaparken vergi ile ilgili ilave maliyet öngörülmüş değil. Bu böyle geçer, 01.01.2020’de uygulanacak derse kulüpler 2 yıl sonra batacaktı, erkene çekilmiş olur. Kulüpler batar ve yabancıların eline geçer. Hisseleri bankalarda rehinli durumda. Örneğin Beşiktaş’ı biri gelir 750 milyon TL’ye alır. Sonra biraz para harcar, başarı gelir. ‘Bunlar yönetemiyordu, böylesi daha iyi denir’ ve böylece el değiştirmiş olur. Kulüpler resmen ‘Sevr Antlaşmasını’ imzaladı. Ülkemiz bütçe açığı veriyor, nereden vergi alırız telaşına düşüyoruz. Boşuna gürültü yaratıyor, sektörleri üzüyoruz. Türkiye’de vergi alanında reform değil devrim yapmak gerekiyor.