Ege'de 'cihatçı' alarmı

Suriye’de yaşanan son gelişmeler üzerine Yunanistan güvenlik birimleri üst düzey önlemler almaya başladı.

Ege'de 'cihatçı' alarmı

Suriye’de cezaevlerinde bulunan IŞİD şüphelilerinin önce Türkiye sonra da Yunanistan üzerinden Avrupa’ya seyahat etmeye girişebileceği yönünde yoğun endişeler Atina yönetimini ek önlemler almaya itti.

Azınlıkça’nın Kathimerini gazetesinden aktardığı habere göre adının gizli kalması şartıyla gazeteye demeç veren Yunan yetkili “yabancı savaşçıların vatanlarına geri dönme ihtimali karşısında endişe duyulduğunu” belirtti.

Yetkili, ABD ve Avrupa’daki yetkili birimlerin “hangi Avrupalı cihatçıların cezaevinde bulunduğunu ve hangilerinin firar edip vatanlarına dönme ihtimal olduğunu yakından takip ettiğini” söyledi.

KAÇAN IŞİDLİLER

Haberde buna örnek olarak ABD’li yetkililerin geçtiğimiz Çarşamba günü kuzey Suriye’de cezaevinde bulunan iki Belçika vatandaşı cihatçının firar ettiği ve arandığı bilgisine sahip olduğu belirtiliyor.

Bunun yanı sıra Kosova Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü başkanı Berri Elezi, Ayn İsa ve El Hol kamplarında kalan 25 kadın ve çocuğun Kosova’ya geri dönmek için kaçtıklarını söyledi.

Gazetesinin güvenilir kaynaklara dayandırdığı bilgilere göre 1 Kasımdan itibaren terörle mücadelede uzman Europol ekipleri Evros’a yerleşecek.

Europol’ün yıllık raporuna göre Suriye savaşında ‘cihatçıların’ saflarında yer almak üzere çoğu Belçikalı, Fransız, Alman ve İngiliz vatandaşı olmak üzere 5 bin kişi Suriye’ye gitmiş durumda.