Düzce Cam işçileri greve çıkıyor

Kristal-İş Sendikası’nda örgütlenen Düzce Cam işçileri, patronun sendika tanımaz tutumu nedeniyle yarın greve çıkacak

Düzce Cam işçileri greve çıkıyor

Kristal-İş Sendikası’nda örgütlenen Düzce Cam işçileri, patronun sendika tanımaz tutumu nedeniyle yarın (26 Temmuz) greve çıkacak.

Sendika merkezinden yapılan açıklamada Düzce Cam işçilerinin yaklaşık üç buçuk yıl önce sendikalarına üye olduğu belirtilerek şu bilgiler verildi:

İşveren yetki tespitine temelsiz gerekçelerle itiraz etti ve dava açtı. Düzce Cam işvereni bu gerekçelerin dayanaksız olduğunun farkındaydı ve davayı kaybedeceğini de biliyordu. Amaç yetkiye itiraz edip sendikalaşmayı yok etmekti. Sendikalaşmaya öncülük yapan işçiler işten atıldı. İşten atma furyası 2016 yılının şubat ayında başladı ve aralıklarla devam etti. İki yıllık hukuk mücadelesinin ardından yetki davasını kazanan taraf sendika oldu. Ancak işveren davayı kaybettikten sonra da sendikayla görüşmeyi kabul etmedi. Devlet tarafından atanan resmi ara bulucuyla bile görüşmedi. Geçtiğimiz birkaç ay içinde Kristal-İş tarafından yasa gereği atanan işyeri temsilcileri ve diğer kimi sendikalı işçiler de işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçilerin sayısı 80’i geçti.

Yetkili sendikanın muhatap bulamaması nedeniyle grevin kaçınılmaz olduğu ifade edilen açıklamada, “Atılan işçiler derhal geri alınsın. İşveren sendikasızlaştırmaya yönelik yasa dışı baskılara son versin. İşveren işçilerinin temsilcisi olan Kristal-İş’le en kısa zamanda görüşme masasına otursun” talepleri dile getirildi.