'Dünya siyaset tarihinin en utanç verici uygulaması'

Bakanlarla vekiller arası iletişim kopukluğu şikayetleri sonrası, Meclis'te her hafta için üç “nöbetçi bakan” uygulaması bu hafta başladı.

'Dünya siyaset tarihinin en utanç verici uygulaması'

TBMM Genel Kurulu’nda söz alan Özgür Özel, Meclis Genel Kurulu’nda “nöbetçi bakan” uygulamasını eleştirdi. Özel, parlamenter sistemle yeni sistemi kıyaslayarak AK Parti’li vekillere seslendi.

Uygulamayı, “dünya siyaset tarihinin en utanç verici uygulaması” olarak niteleyen Özel’in sözleri şöyle:

“Geçtiğimiz on altı ayı bakan aramakla geçirdiniz. Anayasa değişikliğinde ne eleştirdiysek geçen yaz ve yaz sonrası kampınızın şikâyet konusu oldu. ‘Bakanlara erişemiyoruz, telefonlara çıkmıyorlar, çok kibirliler.’ Ve buna grubunuz yürütmeyle beraber bir çözüm buldu. Nedir çözümleri? Nöbetçi bakan uygulaması. Dünya siyaset tarihinin en utanç verici uygulaması. Eğer rejime kasteden Anayasa değişikliğini yapmayaydınız o bakanlar burada oturuyorlardı, şimdi koltukları sökük.”

“SİZE BİR GÖRÜŞME, BİR TEMAS ODASI KURULDU”

Sizler talebinizi, denetiminizi onlara ve yüzüne karşı ‘sözlü sorular’da Salı günleri en önemli denetim imkânıyla sorabiliyor, notunuzu iletiyor, ulaşıyordunuz. Şimdi, bakanlar yukarıda bir odada nöbetleşe tutuluyorlar ve milletin bakanı milletin Meclisine, milletin vekilinin ayağına gelirken şimdi sizler bakanlara ulaşmak için onların ayağına gidiyorsunuz. Onun için de size bir görüşme, bir temas odası kuruldu. Bunu kabul etmiyoruz, bunu son derece ayıplı bir durum olarak görüyoruz.

Bakın, bu sistem milletvekillerinin vicdanına, kalbine ve aklına ihtiyaç duymuyor, sadece parmaklarınıza; şifreyi girsin, parmak izini okutsun ve hep birlikte aynı oyu kullansın diye. Bu, millete karşı yapılmış, Parlamentoya karşı yapılmış en büyük saygısızlıktır. Milletin vekilini parmak vekil durumuna düşürenlere yazıklar olsun.

“REFERANDUMA GETİRİN”

Cesaretiniz varsa, sadece ve sadece Cumhurbaşkanının tarafsızlığı maddesini referanduma getirin, el mi yaman bey mi yaman millet size göstersin.”

AKP’DEN YANIT: YENİLEN PEHLİVAN…

Özgür Özel’in sözlerine AKP’nin yanıtı AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu’ndan geldi. Akbaşoğlu, “16 Nisan 2017’de bu konu referanduma sunuldu, milletimiz kararını verdi. Mevcut şartlar çerçevesinde 2018’de cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı, kararını verdi mevcut hâliyle. 31 Mart 2019’da yerel yönetim seçimleri yapıldı ve -Cumhur İttifakı’nın bu yeni sistemle ilgili kanaatleri ortada- Cumhur İttifakı yüzde 53, 54’lere varan bir oy oranına ulaşırken bu yapılanın millet tarafından tasdik edildiği tekrar ortaya çıktı. Yenilen pehlivan güreşe doymazmış” dedi.