Diyene bak: Binali Yıldırım 'Nepotizm insanlığın en büyük sorunlarından biri' dedi

AKP İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, belediyelerde son dönemde ortaya çıkan akraba atamaları için "Nepotizm çağlardan beri insanlığın en büyük sorunlarından biridir." dedi. Ancak konuyla ilgili 'hassasiyet'ini böyle dile getiren Yıldırım'ın bizzat kendisi ta İDO Genel Müdürlüğüne dayanan akraba kayırmacılığıyla AKP'nin bu alanda sembol isimlerden biri olarak biliniyor.

Diyene bak: Binali Yıldırım 'Nepotizm insanlığın en büyük sorunlarından biri' dedi

Malatya’ya çeşitli temaslarda bulunmak üzere gelen AKP İzmir Milletvekili Yıldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ı ziyaret etti. Ardından partililerle bir araya gelen Yıldırım, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

AKP’li Yıldırım, bazı belediye başkanlarının, yakınlarını belediyelerde üst düzey görevlere getirmesiyle ilgili soru üzerine, konunun partilerden bağımsız ele alınması gerektiğini söyledi. Yıldırım, şöyle konuştu:

“Şu partiden, bu partiden bağımsız olarak ele alınması gereken bir meseledir. Her ne kadar kanunlar, mevzuatlar cevaz verse de yöneticilerin kamu imkanlarını kullanırken vatandaşın emanet ettiği sorumlu olduğu yerlerde görev yaparken halkın vicdanını rahatsız edecek tasarruflarda bulunmaması esastır. Liyakat ehliyeti esas alarak memleketin daha ileri gitmesi için en güzel şekilde görev yapması gerekir. Halkı rahatsız eden tabiatıyla bizi de rahatsız eder. ‘Burada efendim senden daha fazla var, benden daha az var’ gibi bir kavga da işi daha vahim hale getirebilir. O yüzden Nepotizm çağlardan beri insanlığın en büyük sorunlarından biridir. Burada mücadelede de ortak bir anlayış partilerin birbirlerini suçlamaları değil, ortak bir anlayışla bu ve buna benzer işlere meydan vermemektir. Şunu da göz ardı etmeyelim; siyasetçinin her türlü yaptığı iş tasarrufları normal vatandaşın yaptıklarına göre çok daha fazla göz önündedir, daha fazla mercek altındadır. Onun için siyasetçi ailesi olmak, siyasetçi yakını olmak esasında bir avantaj değil bazen o yakınlarınız, çocuklarınız hayatı da kararabiliyor. Haksız, yersiz infazlara, istinatlara da maruz kalabiliyorsunuz. O yüzden hangi konumda olursak olalım esas olan ehliyet olmalı, liyakat olmalı ve tabi ki kamunun vicdanını rahatsız edecek tasarruflardan da uzak olunmalıdır.”

KENDİ ‘NEPOTİZMİ’Nİ UNUTTU…

Nepotizmi (adam kayırmacılık, görevlendirmede adil olmamak) “insanlığın en büyük sorunlarından biri” olarak gören, “ehliyet ve liyakat” ile “kamu vicdanı”ndan dem vuran Binali Yıldırım’ın bu konudaki karnesi ise kamuoyu tarafından hayli iyi biliniyor. Tayyip Erdoğan’ın İBB Başkanı olduğu dönemde İDO Genel Müdürlüğü koltuğuna oturtulan Yıldırım 1999 yılında dönemin belediye başkanı Ali Müfit Gürtuna tarafından görevinden alınmıştı. Yıldırım’ın azil sebebi ise tamda bugün bahsettiği “insanlık sorunu”ndan kaynaklanıyordu. Yıldırım, akrabalarına İDO’nun büfelerini dağıttığı için görevden alınmıştı.

Binali Yıldırım’ın AKP’deki “nepotizm” sorunun ibretlik bir örneği olduğuna ilişkin 2 Kasım 1999 tarihli Hürriyet gazetesindeki haber, Yıldırım’ın İBB Başkan Adayı olduğu 31 Mart yerel seçimleri öncesi yeniden gündem olmuştu: