Diyarbakır'da Newroz: 'Amed Meydanı büyük barış projesine bir gün mutlaka tanıklık edecektir'

HDP'nin Diyarbakır'da düzenlediği Newroz kutlamasında "Amed Meydanı milyonların şahitliğinde büyük barış projesine bir gün mutlaka yine tanıklık edecek ve barışı mutlaka gerçekleştirecektir" denildi.

Diyarbakır'da Newroz: 'Amed Meydanı büyük barış projesine bir gün mutlaka tanıklık edecektir'

Newroz kutlamalarının Diyarbakır’daki adresi, HDP tarafından Newroz Alanı’nda “Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız” sloganı ile düzenlenen buluşma oldu.

Kutlamada alanda toplanan binlere seslenen HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Amed bir kez daha tarihe tanıklık yapıyor. 6 yıl önce Sayın Öcalan’ın mektubunu bu meydana ben okumuştum. 6 yıl önce hepimizin geleceğe dair barış umutları yeşermiştir. Sırrı Süreyya Önder ile birlikte milyonların şahitliğinde Sayın Öcalan’ın mektubunu okurken, barışa, özgürlüğe, adalete ve demokrasiye olan duygularımız kabarmıştı. O mektubu yok sayanlar, Dolmabahçe Mutabakatı’nı yok sayanlar, 5 Nisan 2015 tarihinde tecridi başlattılar. Çözümü bitiren, çözüm sürecini yargılayan zihniyet bu meydana iyi baksın. 5 yıldır tecrit uygulayanlar bu meydana iyi baksın. O gün mektubu yok saymasalardı, tecridi başlatmasalardı, Dolmabahçe Mutabakatı’nı görmezden gelmeselerdi, barışın, demokrasinin, özgürlüklerinin kapısı açılmış olacaktı. Bu süreci bitirmeselerdi, bu meydanda Selahattin Demirtaş, Leyla Güven, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak olacaktı. Ancak 80 milyonun hayali olan barışı kendi koltuklarına feda ettiler. Bu irade diz çökmez, boyun eğmez, barıştan asla taviz vermez.” dedi.

“ERDOĞAN BU MEYDANI GÖR ARTIK”

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ve Hükümet’e seslenen Buldan, “İşte 21 Mart, işte Newroz, işte Amed. Ankara, Tayip Erdoğan bu meydanı gör artık. Bu meydandan yükselen barış, özgürlük çığlıklarını, tecride öfkeyi artık görün. Üç maymunu oynamaktan vazgeçin. Bir halka direne direne özgürlük ve barış için bu meydanda bir kez daha haykırıyor. Sesimiz Ankara’ya, Saray’a gidiyor. Bu sesi duymazsanız, işte o zaman bizde size bir kez daha bu halkın barıştan, demokrasiden, özgürlüklerden vazgeçmeyeceğini söylüyoruz. İşte 21 Mart, işte 31 Mart. Seçimlere on gün kaldı. 31 Mart’ta bizler zalimlere karşı seçimlere gireceğiz. Tek adam rejimine karşı, AKP-MHP rejimine karşı seçimlere gireceğiz. Bu faşist ittifakın hırsızlığına, talanına karşı seçimlere gireceğiz.Halkımız 31 Mart seçimlerine yüz yılın en karanlık iktidarına karşı bizimle beraber yürüyecek, bu zihniyeti tarihin çöplüğüne gönderecektir” diye konuştu.

Buldan, HDP’nin seçimlerde “AKP-MHP ittifakının geriletilmesi” adına çoğu büyükşehirde aday göstermeme kararına ilişkin de “Bu seçimlere hakkın, emeğin, kadınların, Kürtlerin ittifakı ile giriyoruz. Bu ittifakın tarihsel bir önemi var. Bugün 4 milyondan tarihimize, kültürümüze, varlığımıza kimliğimize saldıranlara karşı oluşturduğumuz güç birliği var. Bu Kürtlerin, hakların, emeğin, kadınların ittifakıdır. Kürdü yok sayanlara, inkar edenlere, iradesini gasp edenlere karşı bir ittifaktır. Binlerce yıllık öz topraklarımızdan bizi kovanlara karşı kurduğumuz ittifaktır. Buradan bir kez daha haykırıyoruz; bu topraklarda bizim, bu ülkede bizim. Bu topraklara başka diyarlardan gelmedik, kimsenin buyruğu ile gitmeyeceğiz. Bizlerden rahatsız olan varsa buyursun gitsin, kapı açık, yol açık. ” ifadelerini kullandı.

“BARIŞ PROJESİ GERÇEKLEŞECEK”

Buldan’ın konuşması “Newroz ateşi bu karanlığı aydınlatacak, bunu biliyoruz. Şu unutulmasın: Amed Meydanı milyonların şahitliğinde büyük barış projesine bir gün mutlaka yine tanıklık edecek ve barışı mutlaka gerçekleştirecektir! Sizlere güveniyoruz, inanıyoruz. Barışa, demokrasiye, özgürlüklere olan inancımızla birlikte Newroz’un dünya halklarına kutlu olmasını diliyoruz. Mutlaka kazanacağız, mutlaka kazanacağız, mutlaka kazanacağız!

Bir kez daha hepinizin Newroz’unu yürekten kutluyorum. Bu Newroz’u sevgili Leyla Güven’e armağan ediyorum. Pîroz be Newroz. Pîroz be Leyla Güven! Piroz be Newroz!” ifadeleriyle sona erdi.