Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanları görevlerinden alındı!

AKP HDP'li belediyelere bir kez daha 'kayyım' darbesi yaptı. Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinin başkanları görevlerinden alındı.

Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanları görevlerinden alındı!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan görevden alındı.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada; Mızraklı, Türk ve Ertan’ın “terör örgütleriyle iltisak-irtibatı olduğu”, “terör örgütlerine destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunduğu” belirtildi.

Açıklamada üç belediye başkanının, “haklarındaki adli/idari soruşturma/kovuşturmaların selameti için” Anayasa’nın 127. maddesiyle 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 47. maddesi uyarınca geçici bir tedbir olarak görevlerinden uzaklaştırıldıkları kaydedildi.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görevden alınan belediye başkanlarından Adnan Selçuk Mızraklı hakkında 1 kovuşturma ve 8 soruşturma, Ahmet Türk hakkında 2 kovuşturma ve 4 soruşturma, Bedia Özgökçe Ertan hakkında da 1 kovuşturma ve 6 soruşturma dosyası bulunuyor.

VALİLER BAŞKAN OLDU

Görevden alınanların yerine Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, belediye başkan vekili olarak görevlendirildi.

BELEDİYE BİNALARINA POLİS BASKINI

Kayyım kararının ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin kapıları polislerce kırılarak baskın düzenlendi.

Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı ise  kendisine görevden uzaklaştırıldığına dair herhangi bir tebligatın ulaşmadığını belirterek, “Saat 6 itibariyle kapılar kırılarak belediyeye girildi. Birazdan belediyeye geçeceğim. Hukuk dışı durum yaşıyoruz. Toplumun demokrasi ve hukuk değerleri doğrultusunda yeni bir evreye girdiğini görüyoruz. Ne anayasa ne seçimleri icra eden bir tutum var” dedi.

Mardin Büyükşehir Belediyesi binasına da, Mardin Valisi Mustafa Yaman’ın kayyım olarak atanmasının ardından polis baskın yaptı. Çok sayıda zırhlı araç ve TOMA ile abluka altına alınan belediye binasına giriş çıkışlara da izin verilmediği bildirildi. Belediye binasında tüm odalarda aramaların yapıldığı belirtildi.
Belediye binasının etrafında 31 Mart seçimlerinin ardından kaldırılan polis bariyerleri de yeniden konulmaya başlandı.

“GASP EDİLEN HALK İRADESİDİR”

Mezopotamya Ajansı‘nda yer alan habere göre, Türkiye kamuoyuna çağrıda bulunan Mızraklı, “Türkiye’de yaşayan herkes; kimse kendini hukuk şemsiyesi altında hissedemez. HDP’li belediyelere geliştirilen bu tutum Türkiye’deki demokrasi değerleri açısından, demokratik muhalefeti karşısına alan bir tutum olarak görmek gerekiyor. Gasp edilen halk iradesidir” diye konuştu.

YÜZLERCE GÖZALTI

HDP’li 3 belediye başkanının görevden alınmasıyla bağlantılı olarak, Diyarbakır , Van ve Mardin’de şimdiye dek 350 belediye çalışanının da gözaltına alındığı ifade ediliyor.