Diyanet'ten 'İran'la protokol' açıklaması

Diyanet İran'la bir işbirliği protokolü imzaladı. Protokole dincilerden büyük tepki gelmesi üzerine Diyanet açıklama yapmak zorunda kaldı.

Diyanet'ten 'İran'la protokol' açıklaması

İran İslam Cumhuriyeti İslami Kültür ve İletişim Kurum Başkanı Ebuzer İbrahimi Türkman ile görüşen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, bir protokole imza attı.

İran tarafından yapılan açıklamada protokolün “dini kitapların tercümesi ve yayınlanmasını, çeşitli etkinlikler tertip edilmesini ve Türkiye’deki ilahiyat fakültelerinde İranlı uzmanlar tarafından İslam fıkhı dersleri verilmesini kapsadığını” içerdiği belirtilmişti.

Bunun üzerine dincilerden protokole büyük tepki geldi. Sosyal medyada “BizŞiaDeğiliz” etiketi açıp Şiileri hedef alan paylaşımlarda bulunan gericiler, Diyanet’i açıklama yapmaya ve protokolü iptal etmeye çağırdı.

“DERS VERECEKLERİ DOĞRU DEĞİL”

Gelişmelerin ardından Diyanet’ten bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Diyanet’in İran Kültür ve İslami İletişim Kurumu ilk işbirliği protokolünün 27 Mayıs 2010’da imzalandığı hatırlatıldı.

“İslam dünyasında fitne ateşinin yükseldiği son yıllarda ümmet birliğinin ve kardeşlik hukukunun yeniden tesis edilmesi açısından İslam Ülkelerinin muhatap kurumları ile bir araya gelerek işbirliği yapılması büyük önem arz etmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bu fitne ateşini söndürebilmek amacıyla mevcut tüm imkânlar seferber edilmektedir. Bu bağlamda İslam ülkeleriyle kurumsal işbirlikleri tesis edilmekte ve mutabakat zabıtları imzalanmaktadır.” denilen açıklamada, protokolün içeriği şöyle açıklandı:

– Özellikle batı dünyasındaki İslamofobi ile mücadele bağlamında ortak dijital yayınlar hazırlanması,

– Her iki ülkede ümmetin birliğini pekiştirme ve aşırılıkla mücadele amacıyla ortak çalışmalar düzenlenmesi,

– Hassaten Kudüs davası olmak üzere ümmetin ortak problemlerine ilişkin konularda programlar yapılması, yayınlar hazırlanması,

– İslam Medeniyetinin ortak mirası olan yazma eserler ile sanat ve estetik alanında yürütülecek araştırmalara kurumsal destek verilmesi,

– Hac hizmetlerinde tecrübe paylaşımına gidilmesi,

– Kur’an-ı Kerim’i güzel okumayı teşvik sadedinde uluslararası yarışmalar düzenlenmesi,

– Güncel fıkhi meselelerde özellikle gen teknolojisi ve faizsiz finans sistemleri üzerinde karşılıklı ilmi müzakereler düzenlenmesi,

gibi konularda işbirliği amaçlanmıştır.

Mutabakat zaptıyla ilgili bazı internet sitelerinde ve sosyal medya mecralarında yer alan “İranlı uzmanların ülkemizdeki İlahiyat Fakültelerinde fıkıh dersi verecekleri” iddiası gerçeği yansıtmamaktadır.”