Diyanet'ten Almanya'ya itiraz: İmamları eğitmek devletin işi değildir

Diyanet, Almanya'nın projesine, “İmamları eğitmek devletin değil dini cemaatlerin görevidir’ diyerek itiraz etti.

Diyanet'ten Almanya'ya itiraz: İmamları eğitmek devletin işi değildir

Almanya’da hükümetinin pilot olarak uygulamaya başladığı projeyle imam yetiştirecek. Bu kapsamda Osnabrück kentinde ‘İslam koleji’ kurulacak. Kolejde, ülkedeki Müslümanlar için imam eğitimi yapılacak.

DW Türkçe’nin haberine göre hükümet 2020 yılı bütçesinde de ilk kez bu konuya kaynak ayırmayı planlıyor. “İslami cemaatlerin dini personelinin eğitimi için model proje” başlıklı kalem için ayrılan miktarın 400 bin avro olduğu belirtiliyor.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nden (DİTİB) ise projeye ilginç bir itiraz geldi.

DİTİB Aşağı Saksonya ve Bremen Eyalet Birliği Başkanı Dr. Ali İhsan Ünlü, “İmamları eğitmek devletin değil dini cemaatlerin vazifesidir” dedi.

DİTİB’in Almanya’da bine yakın camisi var ve bu camilerdeki imamların büyük kısmı Türkiye’den atanıyor. Ortalama dört yıl görev yaptıktan sonra Türkiye’ye dönen imamların maaşları da Türkiye tarafından ödeniyor.

Almanya’da Münster, Tübingen, Osnabrück, Gießen, Erlangen-Nürnberg, Berlin Humboldt üniversitelerinde İslam ilahiyatı enstitüleri olsa da bu bölümlerden mezun olan kişiler imam olarak görev yapamıyor. Zira üniversitelerde imamlığın nasıl yapılacağına dair pratik bilgiler verilmiyor, bunun için ek bir eğitime ihtiyaç duyuluyor.

PUSULA | İmam hatipler ve Diyanet ile kurulan rejim https://gazetemanifesto.com/2019/pusula-imam-hatipler-ve-diyanet-ile-kurulan-rejim-298424/

Gepostet von Gazete Manifesto am Freitag, 27. September 2019