Diyanet'in ardından Hatipoğlu da 'yeni nesil günahlar'ı açıkladı: DM'den yürüme, karşı cinsin fotoğrafını beğenme, Youtuber olma...

Diyanet İşleri Başkanlığı, gençlere ‘yeni nesil günahları’ tarif etmiş, bununla ilgili bir ücretsiz bir fetva kitabı da yayınlayarak, ‘takipçi çokluğu ile övünme’nin ve ‘retweet’ yapmanın günah olduğunu ilan etmişti. Aynı fetva kitabında, ‘YouTuberların hesap günü tespit edileceği’ gibi skandallar da yer alıyordu.

Diyanet'in ardından Hatipoğlu da 'yeni nesil günahlar'ı açıkladı: DM'den yürüme, karşı cinsin fotoğrafını beğenme, Youtuber olma...

Diyanet İşleri Başkanlığı, gençlere ‘yeni nesil günahları’ tarif etmiş, bununla ilgili bir ücretsiz bir fetva kitabı da yayınlayarak, ‘takipçi çokluğu ile övünme’nin ve ‘retweet’ yapmanın günah olduğunu ilan etmişti. Aynı fetva kitabında, ‘YouTuberların hesap günü tespit edileceği’ gibi skandallar da yer alıyordu.

‘Yeni nesil günahlar’ serisine bir katkı da İlahiyatçı Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu’ndan geldi. Hatipoğlu, ‘yeni nesil günahlar’ın kapsamını genişleterek, “DM’den (Doğrudan Mesaj) ’yürüme’yi de kusurlara ekledi. Hatipoğlu da Diyanet gibi, kişilerin sosyal medyada yaptığı hareketlerin hesabının ‘ahirette sorulacağını’ ifade etti.

Sabah gazetesinden Pınar Yıldız Yüksel’e açıklamalarda bulunan medyatik İlahiyatçı Hatipoğlu, günahın sadece içki, zina ve kumar olmadığını ifade ederek, sosyal medya kullanımı uyarılarında bulundu.

Röportajda, ‘sosyal medyada yemek fotoğrafı paylaşmak caiz mi, güzel sofralar paylaşarak günah işliyor muyuz?’ sorusuna Hatipoğlu şu yanıtı verdi:

“Nerede paylaştığımız önemli. Tamamen tüketici olan, zevkine sefasına düşkün bir görüntü içinde paylaşırsak bu problem oluşturur. Başkalarını bizim yakaladığımız imkânları yakalamaya zorlayabilir. Sosyal medyayı durumu iyi olanlar da olmayanlar da hatta çocuklar da kullanıyor. Bu toplumdaki çatışmanın, karşılıklı hesaplaşmanın da yolunu açar. Kul hakkına girer. Kişilerin dedikodularına, hasetlerine sebep olabilirsiniz. Böylece hem günaha girmiş hem de günaha davet etmiş olursunuz. Bu haset, yemeği paylaşma günahından bile büyük. Bir yemekte birkaç yüz lirayı birden harcayıp kalkanlar da var, o parayla bir ay geçinenler de. Temkinli olmamız gerekir. Daha özenli hesaplar açabiliriz. Hesabımızı gizleyebiliriz. Sizinle aynı durumda olan insanlar görsün sadece. Bir çocuk görse ve gidip annesinden o yemeği istese, annesi de durumu el vermediği için yapamasa bakın kaç probleme yol açacaksınız.”

Yüksel’in ‘Ahirette paylaştıklarımızdan sorgulanacak mıyız? sorusuna ise Hatipoğlu, “Ahiret âleminde hiç hesaba katmadığınız şeylerden sorgulanacaksınız” diye bir ayet var. Ahirette dudak, dil, göz, parmaklar, her harf her satır sorgulanacak. Allah ağzımıza sus diyecek organlar konuşacak. Harama girmeyin, yanlış haber paylaşmayın, araştırmadan kişi hakkında yorum yapmayın. İftirayı paylaşmış olabilirsiniz. Bunlara her beğeni atan kişi Allah katına kul hakkı ile çıkacak. Allah’ın gözünden kaçamazsınız.” cevabını verdi.

Hatipoğlu, sosyal medyada beğeni uyarısı da yaparak, “Hakkında yanlış haber yapılan, iftiraya uğrayan ünlüler, siyasetçiler, din adamları hepsi ahirette alacaklı olacaklar. Bir şeyi beğenirken 10 kez düşünün. Günah sadece içki, zina kumar değildir. Haset, insanın eliyle diliyle işlediği günah bunlardan daha fecidir. Hz. Peygamberimiz: ‘Kişi içki içmiş olabilir, zina yapmış olabilir ama yalan şahitlik yapamaz” diyor. Yalan şahitlik kamuyu ilgilendiriyor.’ ifadelerini kullandı.

İlahiyatçı Hatipoğlu, telefonda şifre olmalı mı sorusuna dair de bir görüş bildirerek; “Tüm ailenin telefonları açıkta olmalı, çocuklar da dâhil buna. Telefonlar şifreli olmamalı. Eşler birbirlerinin telefonuna bakabilmeli. Kimsenin kimseden saklı gizlisi olmalı.” dedi.

Diyanet’in de ‘günahlar’ kapsamında değindiği konulardan biri olan YouTuber olma durumunun dinen bir sakıncası olup olmadığı soruna Hatipoğlu, “Bir insan bunu meslek edinebilir, buradan çok da para kazanabilir ancak para kazanmanın da bir onuru ve haysiyeti olmalı. Para kazanırken başkalarının hakkına girmemeli. İnsanların, çocukların izlemesinin sakıncalı olacağı videolar paylaşmamalı. Sadece kişilerin inisiyatifine bırakılmamalı. Hukuken de haklar korunmalı. Bir insan hakkında olmayan şeyleri varmış gibi gösteren videoları paylaşmak Allah katında günahtır.” yanıtını verdi.

Hatipoğlu’nun ‘dini içerikli’ televizyon programınlarından kazandığı paranın 30 gün için 600 bin TL olduğu geçtiğimiz yıllarda basına yansımıştı.

Diyanet İşleri Başkanlığı da geçtiğimiz ay ‘yeni nesil günahlar’ fetvası vermişti: