Diyanet karne gününü de kaçırmadı: Cuma hutbesinde çocuklar için 'eşsiz fırsat' çağrısı

İlk ve orta dereceli okullarda eğitim bugün itibariyle yaz tatiline giriyor. Diyanet'in 81 ildeki camilerde okunan cuma hutbesinde ise henüz okuma yazmayı sökecek yaşa dahi gelmeyen çocukların kuran kurslarına gönderilmesi çağrısı yapıldı.

Diyanet karne gününü de kaçırmadı: Cuma hutbesinde çocuklar için 'eşsiz fırsat' çağrısı

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hazırladığı “2018 Yılı Yaz Kuran Kursları Değerlendirme Raporu”nda 0-4 yaş arasında 16 bin 370 bebek ve çocuk, 5-9 yaş arasında ise 1 milyon 81 bin 268 çocuğun geçen yıl Kuran kursuna gönderildiği ortaya çıkmıştı.

2018-2019 eğitim-öğretim yılı laikliğin adım adım yok edilerek yalnızca kağıt üzerinde bırakıldığı AKP Türkiyesi’nde çocukların payına düşürülen bu karanlıkla sona ererken Diyanet de bugünkü Cuma hutbesinde fırsat kaçırmayıp Kuran kurslarına çağrı yaptı.

Diyanet’in 81 ildeki camilerde bu hafta okunacak hutbelerde haftaya açılacak olan yaz kurslarından söz edildi, Diyanet belirlediği “Camiler Çocuk Dolsun, Ahlakı Kur’an Olsun” sloganına başvurularak babalardan çocuklarını kurslara yollaması istendi.

Hutbede çocukların “iman, ibadet ve ahlaka dair dersler”in yanı sıra “sosyal ve kültürel etkinliklerle bir yandan da eğlenecekleri”nin ileri sürülmesi de dikkat çekti. Hatırlanacağı üzere islamcı cenah, ‘camilerin yalnızca ibadet yeri mi olduğu-sosyal faaliyetlere de açık mı olduğu’ konusunda ikiye bölünmüştü.

İşte Diyanet’in bu haftaki hutbesinde ilgili bölüm:

“Aziz Müslümanlar!

Kur’an-ı Kerim’i güzel okumak, en doğru biçimde anlamak ve hayatın her anında yaşamak mümin olmanın şiarıdır. Çocuklarımızı küçük yaştan itibaren Kur’an tilavetiyle ve Kur’an’ın temel değerleriyle tanıştırırsak, bu gayeye erişmeleri kolaylaşacaktır. Çocuk ruhu, Kur’an’ın sıcak ve samimi çağrısına, manevi sofrasına hepimizden daha yakındır. Yüce dinimizi öğrenmenin, namaz ve oruç gibi ibadetleri alışkanlık haline getirmenin, dürüstlük ve şefkat gibi erdemleri benimsemenin en güzel çağı çocukluktur. Yavrularımıza Kur’an sevgisi aşılamak ve Kur’an’ın aydınlığında devam edecek bir ömrün ilk adımlarını atmak istiyorsak, okulların eğitime ara verdiği yaz tatili bunun için eşsiz bir fırsattır.

Muhterem Müminler!

Teknolojinin cazibesine kolayca kapılan çocuklarımız, bilgisayar ve telefon ekranlarının önünde günlerini heba etmesin istiyoruz. O halde yavrularımızı bağımlılıktan kurtarıp akıl ve beden sağlıklarını güçlendirecek imkânlar oluşturmak bize düşmektedir. Çocuklarımızın gönül dünyalarını geliştirecek, hayal ve ideallerini zenginleştirecek en güzel vesilelerden biri önümüzde durmaktadır. 17 Haziran Pazartesi günü tüm camilerimizde ve Kur’an kurslarımızda yaz kursları başlayacaktır. “Camiler Çocuk Dolsun, Ahlakı Kur’an Olsun” ilkesiyle camilerimiz çiçek açacak, kurslarımız yavrularımızla şenlenecektir. İman, ibadet ve ahlaka dair derslerin yanı sıra sosyal ve kültürel etkinliklerle çocuklarımız bir yandan öğrenirken bir yandan eğlenecektir. Sevgili Peygamberimizin ifadesiyle, çocuklarımıza “en değerli miras” olarak güzel bir terbiye bırakmak için cami ve Kur’an kurslarımıza müracaatınızı bekliyoruz. Çocuklarımıza kucak açıyor, hepsi için Cenâb-ı Hak’tan başarılı, hayırlı, mutlu ve sağlıklı bir gelecek niyaz ediyoruz.”