Diyanet Başkanı 'cami azlığı'ndan yakındı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, daha fazla cami inşa edilmesini istedi ve yeni yapılacak olanlar için "bir külliye özelliği taşısın istiyoruz" dedi.

Diyanet Başkanı 'cami azlığı'ndan yakındı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 90 bin cami sayısıyla neredeyse her bin kişiye bir caminin düştüğü Türkiye’de yeterince cami olmadığından yakındı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliğinde düzenlenen ‘Cami Tasarımı Fikir Yarışması’nın ödül töreninde konuşan Erbaş, plansız projesiz cami inşa edilmesini eleştirerek “Açıkça ifade etmeliyim ki; bugün camilerimizi estetik ve fonksiyonellik açısından yeniden ele almak zorundayız. Gecekonduyu andıran, plansız, projesiz camiler üzücü bir gerçeklik olarak karşımızdadır.” dedi.

Nüfus oranına göre camilerin dağılımında ciddi dengesizlikler ortaya çıktığını öne süren Erbaş “Pek çok kalabalık mahalle ve toplu konut bölgelerinde ihtiyaca cevap verecek sayıda ve büyüklükte cami yoktur. Dolayısıyla bugün camilerimizi; hem şehirleşme düşüncesi, cami, çevre, şehir, mekân, estetik, nüfus gibi açılardan, hem de özellikle mevzuat açısından yeniden ve köklü şekilde ele almamız gerekmektedir. Bunun için de ortak bir toplumsal bilinçle Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, yerel yönetimlerimiz, üniversitelerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımız ile birlikte çalışmamızın gerekliliği açıktır” diye konuştu.

‘KÜLLİYE ÖZELLİĞİ’ İSTEDİ

Ali Erbaş, camilerin “toplumun her kesimine hitap edecek nitelikte olmasını talep ettiklerini belirtirken, “Camilerimiz, ihtiyaca göre Kur’an kursu, aile ve dini rehberlik bürosu, kitabevi, kütüphane, gençlik merkezi, çocuk oyun alanı, seminer salonu, çok amaçlı salon, sergi salonu, sanat atölyesi, spor alanı, konferans salonu vb. alanlarla bir külliye özelliği taşısın istiyoruz. Camilerimizi, iç donanım, akustik, estetik, ışık, havalandırma vb. bütün yönlerden en ideal şekilde tasarlayarak inşa edelim istiyoruz. Camilerimiz, şehrin ruhuna ve görünüşüne güzellik katacak şekilde planlansın, kubbesiyle, minaresiyle ve diğer tüm unsurlarıyla orantılı olacak şekilde inşa edilerek özgün eserler olsun diye çalışıyoruz” dedi.