DİSK'ten Bakanlık önünde asgari ücret eylemi

DİSK üyesi işçiler, Çalışma Bakanlığı önünde düzenledikleri basın açıklamasında asgari ücretle ilgili taleplerini dile getirdi.

DİSK'ten Bakanlık önünde asgari ücret eylemi

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Ankara’da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde eylem yaptı.

Türk-İş ve Hak-İş’in asgari ücretin en az 2 bin 578 lira olması yönündeki talebine karşın DİSK asgari ücretin en az 3 bin 200 lira olması yönündeki görüşünden taviz vermediğini açıkladı.

Eylemde konuşma yapan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “İnsan onuruna yaraşır bir asgari ücret için günlerdir sokaklardayız, meydanlardayız. Asgari ücret bu ülkede yaşayan herkesin yaşam koşullarını belirleyen parametre. Asgari ücret artık ortalama ücret haline geldi. O yüzden asgari ücret milyonların meselesidir” dedi.

Çerkezoğlu, “İnsan onuruna yaraşır bir asgari ücret haktır. İnsan onuruna yaraşır bir asgari ücret ne TİSK’in ne işveren sendikalarının söylediği gibi; gönül isterki gibi iyi niyetlerle ne de cumhurbaşkanının söylediği gibi jestimizi yaparız gibi bir yaklaşımla belirlenemeyecek kadar somuttur, gerçektir, milyonların meselesidir” diye konuştu.

“Milyonların meselesi olan asgari ücretin bir masa başı pazarlığıyla ile belirlenemez” diyen Çerkezoğlu, “Asgari ücret bütün işçi konfederasyonlarının olduğu gerçek bir toplu pazarlıkla belirlenmelidir diyoruz. Uyuşmazlık olduğunda grev silahımızın da olduğu gerçek bir toplu pazarlıkla olmalıdır diyoruz. Yıllardır açlık sınırının altındaki asgari ücret milyonlara reva görüldü” ifadesini kullandı.

Asgari ücretin ortalama ücret haline gelmekte olduğunu ve 8 milyon işçinin asgari ücrete bile erişemediğini belirten Çerkezoğlu, “TÜİK verilerine göre asgari ücretin altında ücret alanların sayısı 1 milyon 800 bin, asgari ücret alanların sayısı 5 milyon civarında olmak üzere toplamda 6,8 milyondur. Asgari ücretin altında, asgari ücret düzeyinde ve asgari ücretin yüzde 15 üzerinde ücret alan toplam 10 milyon civarında emekçi söz konusudur.” dedi.

Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücretli ülkeleri arasında yer almaktadır. .Türkiye Avrupa ülkeleri içinde en düşük asgari ücrete sahip 4. ülkedir. 2003’te 25 altına alınabilirken, 2019’da 14 altın alınabiliyor

Çerkeoğlu 2020 yılı asgari ücretine dair taleplerini şöyle sıraladı:
– Asgari ücret hesabında uluslararası standartlara uyulmalı ve işçinin ailesi de dikkate alınmalıdır.
– Asgari ücret toplu pazarlık yoluyla saptanmalıdır.
– Asgari ücret tespitine ilişkin 131 Sayılı ILO Sözleşmesi onaylanmalı, Avrupa Sosyal Şartı’na asgari ücretle ilgili konan çekince kaldırılmalıdır.
– Asgari ücret tespit komisyonunda kadın temsili sağlanmalıdır.
– TÜİK hesabı asgari ücret saptanmasında alt sınır olmalıdır.
– Asgari ücret net ve AGİ hariç hesaplanmalıdır.
– Bütün işçi ve memurlar için tek asgari ücret saptanmalıdır.
– Asgari ücret geçim ücreti olmalıdır.
– Yeniden değerleme artış oranından daha az asgari ücret artışı olamaz.
– Asgari ücret artışında hedeflenen enflasyon oranları esas alınamaz.
– Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır.
– Asgari ücret yıllık olarak hesaplanmalı, tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır.
– Asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı sağlanmalı, Asgari – – – Ücret ulusal ölçekli bir toplu pazarlıkla belirlenmeli ve uyuşmazlık durumunda grev hakkını da içermelidir.
– Yoksulluk sınırı ve kişi başı milli gelir artışı hesaba katılarak asgari ücreti “en az” net 3 bin 200 TL olmalıdır.