Dışişlerinden ABD'ye: Yanlış adımlar atmaktan kaçınmaya davet ediyoruz

Dışişleri Sözcüsü Hami Aksoy, ABD'nin bir kez daha dile getirdiği yaptırım tehdidine karşılık ""ABD tarafını ilişkilere zarar verecek yanlış adımlar atmaktan kaçınmaya davet ediyoruz" dedi.

Dışişlerinden ABD'ye: Yanlış adımlar atmaktan kaçınmaya davet ediyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ortagus dün “ABD’nin, Türkiye’ye S-400 tedariğine ilişkin tavrı değişmedi. Ankara’nın, anlaşmayı sürdürürse F-35 programına katılımı dahil çok olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalacağını söyledik” açıklamasında bulunmuştu.

Dışişleri Bakanlığından Ortagus’a yanıt geldi. Dışişleri Sözcüsü Hami Aksoy yanıtında ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünün S-400 hava savunma sistemi tedariğimiz hakkında yaptığı açıklama Sayın Cumhurbaşkanımız ile ABD Başkanı Trump’ın G-20 Zirvesi sırasında gerçekleştirdikleri görüşmenin içeriği ve ruhuyla bağdaşmamaktadır. Türkiye’yi S-400 tedarik etmeye sevk eden koşullar ortadadır. Başkan Trump da G-20 Zirvesi’nde bunu teyit etmiş ve ülkemize adil muamele yapılmadığını açıkça belirtmiştir. Biz sürecin başından beri bu konuyu şeffaf bir şekilde yürüttük. ABD’nin S-400 sisteminin F-35 sistemlerine zarar verebileceği konusundaki endişelerini gidermek üzere NATO’nun da dahil edilebileceği teknik bir çalışma grubu kurulmasını önerdik; ancak bu teklifimize halen yanıt alamadık” ifadelerini kullandı.

Aksoy yanıtının sonunda “ABD tarafını diplomasi ve diyaloğu dışlayarak ilişkilere zarar verecek yanlış adımlar atmaktan kaçınmaya davet ediyoruz.” çağrısı yaptı.