Dışişleri Bakanlığı'ndan 'İsrail' açıklaması

Dışişleri Bakanlığı'ndan Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Bensouda'nın İsrail açıklamasına destek geldi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan 'İsrail' açıklaması

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Fatou Bensouda’nın İsrail’in işlediği savaş suçlarıyla ilgili soruşturma başlatmak istediğini duyurmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Aksoy, durumu memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “İsrail’in uluslararası hukuku ihlallerinde suç ortaklığı yapmış ve buna hala devam eden ülkelerin yaptıkları açıklamaların da hiçbir değeri yoktur” dedi.

Sözcü Aksoy, UCM Başsavcısı Fatou Bensouda’nın, İsrail’in Filistin topraklarında işlediği savaş suçlarıyla ilgili yaptığı açıklama hakkında yöneltilen bir soruya yazılı yanıt verdi.

Aksoy, konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi:

“İsrail’in Filistin’de işlediği suçlar ile sorumlu olduğu insan hakları ihlallerinden dolayı hesap vermesi ve Filistinlilere uluslararası koruma sağlanması, Filistin’de on yıllardır devam eden adaletsizliğin sona erdirilmesi için elzemdir. Aksi takdirde İsrail, bazı üçüncü ülkelerin koşulsuz desteğinin de etkisiyle oluşturulan cezai dokunulmazlık hissiyle bu suçları işlemeye devam edecektir.”

Tüm uluslararası toplumu bu yönde atılacak adımları desteklemeye davet ettiklerini ifade eden Aksoy, “Ayrıca, İsrail’in uluslararası hukuku ihlallerinde suç ortaklığı yapmış ve buna hala devam eden ülkelerin yaptıkları açıklamaların da hiçbir değeri yoktur” değerlendirmesinde bulundu.