Direnen Sibaş işçilerine "gürültü" cezası!

Aydın’ın Söke ilçesine bağlı Akçakonak Mahallesi’nde faaliyet gösteren Sibaş Gıda’da sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilere Söke İlçe Jandarma tarafından “gürültü” cezası kesildi.

Direnen Sibaş işçilerine

Aydın Söke’deki Sibaş işyeri karşısında kurdukları çadırda 77 gündür direnen işçilerin yanına dün sabah saatlerinde gelen jandarma ekibi “hoparlör ile müzik yayını yaparak gürültü çıkarıldığı” için 153 lira para cezası kesti.

BirGün’ün haberine göre, hazırlanan tutanakta, “sesli müzik yayını yapıldığı ihbarı olduğu, eylem çadırı yanındaki araç içerisinde hoparlör ile müzik yayını yapıldığı, çevreye rahatsızlık verildiği tespit edildi” bilgisine yer verildi.

Sendikaya üye oldukları için işten atılan 80’e yakın işçinin bir bölümü 77 gündür fabrika karşısına kurdukları çadırda direnişlerini sürdürüyor. İşçiler ayrıca işvereni mahkemeye vermiş durumda.

“ÇOK ZENGİN PATRONUMUZ BİZE DÜŞMAN”

Kesilen “gürültü” cezası üzerine işçiler şunları anlattı:

Sibaş Gıda ürünleri ağırlıklı olarak Avrupa’ya ihracat yapıyor. Fabrikanın sahibi Suat Zeytinoğlu sabahtan beri telaşlı biçimde sürekli balkondan bizi izliyordu. Öğleye doğru müşterisi İtalyan firmanın fabrikaya gelmesi ile telaşın ve şikâyetin nedeni anlaşıldı. İtalyanlar gelmeden önce iki kez Söke jandarma ekipleri geldi. Saat 11.00 sıralarında 153 lira ‘gürültü’ cezası kestiler ve tutanak tuttular. Jandarmalar, sabah erken saatlerde ‘gürültü yapılıyor ‘ diye fabrikadan ve yoldan geçen bir kişiden şikâyet alarak geldiklerini belirttiler. Kısacası çok zengin ve güçlü patronumuz bize düşmanlığını sürdürüyor. Biz direnişçilerden nasıl korktuysa, direnişimizi engellemek için asli olmayan sebeplerle bizi şikâyet ederek yıldırmaya çalışıyor. Bizi susturmaya çalışan patronumuz, harcadığı bu gayretin yarısını uzlaşmaya harcasaydı, şimdi aynı masada oturuyor olurduk. Ne tür baskı uygularsa, ceza yazdırırsa yazdırsın biz hakkımız için fabrika karşısındaki çadırımızda direnmeye devam edeceğiz. Direnişimiz, Sibaş’a sendika ve halaylarla girene dek sürecek.

Şubat 2018’den bu yana Tek Gıda-İş sendikasında üye olan 80’e yakın işçi “Yeniden işe geri alınıp, toplu sözleşme masasına oturuncaya kadar direnişe devam edeceğiz” diyor