Dikkat çeken hareketlilik: Muhtarlar, seçmeni sel halinde köylere taşıyor

Türkiye genelinde sayıları 53 bini bulan köy ve mahalle muhtarlıkları için çarpıcı bir hareketliliğin yaşandığı belirtiliyor.

Dikkat çeken hareketlilik: Muhtarlar, seçmeni sel halinde köylere taşıyor

Yerel seçimlere 3 aydan az bir kala seçim usülsüzlükleri ile ilgili şimdiden ortaya çıkan örnekler 31 Mart gününe ilişkin şüpheleri arttırırken, Türkiye genelinde sayıları 53 bini bulan köy ve mahalle muhtarlıkları için çarpıcı bir hareketliliğin yaşandığı belirtiliyor.

Muhtar adaylarının, büyükşehirlerde yaşayan hemşehrilerinin seçmen kaydını 31 Mart’ta kendilerine oy vermeleri için akın akın köylere taşıdığı ifade ediliyor. Yalnızca İstanbul’da ortalamaya vurulması halinde 1 milyon seçmenin kaydının bu şekilde taşındığı belirtilirken, “muhtar seferberliği”nin kentlerdeki seçim sonuçlarını da etkileyebileceği kaydediliyor.

Türkiye gazetesinden Mahmut Özay’ın haberine göre İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkanı ve Ümraniye Necip Fazıl Mahallesi Muhtarı Kadir Delibalta konuyla ilgili şunları söyledi:

“Olağanüstü bir taşıma söz konusu. Seçimlerin gidişatını tamamen değiştiriyorlar. Hizmeti buradan alıp oyu orada kullanıyorlar. Daha önce bu girişimler oluyordu ama bu kadar kapsamlı değildi. 22 bin 100 seçmenim var. Bana gelen yeni listede sayı 18 bin… Ortada 4 binin üstünde bir kayıp var. İstanbul’da 961 mahalle var, her mahalleden bin kişi gitse ortaya 1 milyon gibi bir rakam çıkıyor. Bu büyük bir oran… Daha önce otobüs kiralanıyordu artık uzun yolculuk istemeyene uçak biletleri bile kesiliyor. Bir taşıma savaşı söz konusu. Kentlerdeki seçimin sonucu değişebilir. Şimdiden uyarıyoruz.”

“BİZ UYARIMIZI YAPIYORUZ”

“Bu seçimler büyük sıkıntı ve olaylara gebedir” diyen Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Selami Aykut da şu ifadeleri kullandı:
“İller, ilçeler ve köylerin nüfus çoğunluğuna göre İller Bankasından yardımlar yapılıyor. Bu da yarışı hızlandırdı. Biz uyarımızı yapıyoruz şu an İstanbul’da bütün mahallelerimizden seçmenler bir sel hâlinde Anadolu’ya taşınıyor. Bir yöntem bulmuşlar. O bölgenin muhtarı gelip, buradaki vatandaşların vekâletini alıyor. İstanbul’daki seçmen uzun yolculuğu çekmeden aracı muhtar sayesinde taşımayı gerçekleştiriyor. 2014 yılında Trabzon’un bir ilçesinde 1200 oyla belediye başkanı seçilmişti. Buraya İstanbul’dan 3 binin üzerinde seçmen taşındı. Buna bir dur denilmeli. Zamanın iyice daraldı. Seçmen kütükleri 17 Ocak tarihine kadar askıda duracak. Bu tarihe kadar yetkililerin duruma müdahale etmesi lazım. Seçmenin oyu memleketlerinde verip hizmeti bizden alması kabul edilebilir değil.”