'Devletin borcu 1 trilyon 261 milyar liraya ulaştı'

CHP'li Yeşil, devletin borçlarının bu yılın ilk 10 aylık döneminde 1 trilyon 261 milyar liraya ulaştığını söyledi.

'Devletin borcu 1 trilyon 261 milyar liraya ulaştı'

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, yaptığı yazılı basın açıklamasında, 2019 dış borç verilerini değerlendirdi.

Sosyal güvenlik sisteminin büyüyen açıkları ve artan faiz ödemeleri ile Kamu Özel İşbirliği projelerinden kaynaklanan ödemelerin tetiklediği bütçe açığına dikkat çeken, TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Yeşil, “Devletin iç ve dış borçlarının toplam tutarının, bu yılın ilk 10 aylık döneminde, 193,9 milyar lira artarak, ekim ayı sonunda 1 trilyon 261 milyar liraya ulaştığını” söyledi.

Yeşil, “Borç stokunda yaşanan artışın, 126,6 milyar liralık kısmının, iç borçlardaki büyümeden kaynaklandığına işaret ederek, “İç borç stoku bu büyümeyle 712,8 milyar liraya kadar yükselirken, dış borç stoku ise 67,3 milyar liralık büyümeyle 548 milyar liraya ulaştı.” dedi.

Hem iç hem de dış borç stokunda yaşanan artışın önemli bir kısmının kur farkından kaynaklandığını belirten Yeşil, Hazine’nin son dönemde döviz cinsinden borçlanmaya ağırlık vermesinin devletin kur riskini önemli ölçüde büyüttüğüne dikkat çekti.

DIŞ BORÇ STOĞU 95,6 MİLYAR DOLAR

CHP Ankara Milletvekili Yeşil, dış borç stokunda dolar cinsinden artışın 4 milyar dolar olduğunu belirterek şunları aktardı:

“Ekim sonu itibariyle Hazine’nin dış borcu 95,4 milyar dolar oldu. Bütçe nakit dengesi Ocak-Ekim 2019 döneminde 100,7 milyar lira açık verdi. Bu açığın finansmanı için Hazine net 126,4 milyar liralık borçlanma gerçekleştirdi. Bu dönemde Hazine 85,8 milyar liralık borç ödemesi (anapara) yaparken, 212,2 milyar liralık yeni borçlanmaya gidildi.”