Devlet halkın parasıyla 'sülük' alacak!

Sakarya Akyazı Devlet Hastanesi, 'tedavi'lerde kullanmak üzere 60 adet sülük, hacamat için 350 kupa ve kulak iğnesi için ihale açtı.

Devlet halkın parasıyla 'sülük' alacak!

Sağlıkta piyasacı adımların hızlandığı son dönemde bilimsel yöntemler yerine çağdışı olmasının yanı sıra tehlikeli de sayılabilecek “sülük” ve” hacamat” gibi uygulamaların yeni bir rant kaynağı oluşturdu. AKP iktidarının çağdaş tedavi yöntemlerine alternatif olarak geçtiğimiz yıl itibariyle mevzuata soktuğu “geleneksel tıbbi hizmetler” için ihaleler açılmaya başlandı.

Sakarya Akyazı Devlet Hastanesi’nin ‘tedavi’lerde kullanmak üzere 60 adet sülük, hacamat için 350 kupa ve kulak iğnesi için ihale açtığı öğrenildi.

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, bugün sağlık sektöründe yaşananları gündeme getirdiği “Sülük ile manyetik rot” başlıklı yazısında, hastanenin sözkonusu ihaleyi Kamu İhale Kanunu’nun ‘doğrudan temin’ maddesine göre 17 Mayıs’ta açtığını belirterek şunları aktardı:

“Şirketlerden 21 Mayıs’a kadar verilmesi istenen tekliflerde bakın neler var:

– Tıbbi sülük küçük boy 20 adet, tıbbi sülük orta boy 20 adet, tıbbi sülük büyük boy 20 adet.

– Sülük için 5000 cc’lik 24 adet kavanoz, değişik boylarda 50’şer adet hacamat kupası. Toplam 350 kupa.

– Akupunktur kulak tohumu, kulak iğnesi.

Bu ihalenin şartnamesinde devletin satın alacağı sülüklerin özellikleri, sayılıyor ama burada anlatmaya gerek yok… İç açıcı değil çünkü.”