Dersim'de YSK darbesine protesto: 'Tam kanunsuzluk' terimi tam da YSK'nın eylemini tanımlıyor

YSK kararını protesto eden Candan Badem, "Türkiye’de mevcut durumda anayasa, yasalar ve YSK kararları fiilen askıya alınmıştır.Dolayısıyla benim için YSK kararı yok hükmündedir." diye konuştu.

Dersim'de YSK darbesine protesto: 'Tam kanunsuzluk' terimi tam da YSK'nın eylemini tanımlıyor
HABER MERKEZİ

Tunceli Valiliği, Komünistlerin yönetimde olduğu Dersim’de seçilen dört belediye meclis üyesi ve iki köy muhtarının KHK ile ihraç edilmiş kişiler olmalarını gerekçe göstererek, mazbatalarının iptali için YSK’ye itirazda bulunmuştu.

Valiliğin itirazını ‘değerlendiren’ Yüksek Seçim Kurulu, belediye meclisi üyesi dört kişinin mazbatasını iptal etti.

Tunceli Valiliği geçtiğimiz ay YSK’ya başvurarak, KHK ile ihraç edilen belediye meclis üyelerinin mazbatasının geçerli olup olmadığı sormuş, seçim kurulu da meclis üyelerinin savunmalarını istemişti.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçimlere girmelerinde bir ‘sakınca’ görmediği KHK’lı Başkan adayları hakkında, seçimlerin ardından mazbata alamayacaklarına hükmetmişti. Mazbataların seçim yarışını ikinci bitiren isimlere verilmesi kararlaştırılmıştı. YSK daha sonra bu kararını genişleterek, KHK’lıların meclis üyesi ve il genel meclis üyesi de olamayacağına karar vermişti.

Konuyla ilgili Dersim Belediyesi önünde düzenlenen basın toplantısı ile YSK’nin hukuksuz kararı protesto edildi. Açıklamaya Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu da katıldı. Maçoğlu konuşmasında, “YSK tarafından alınan hukuksuz bir kararla arkadaşları bizden kopardılar, birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Yasal hakları gasp edilse bile biz arkadaşların çalışmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

TAM KANUNSUZLUK TERİMİ TAM DA YSK’NIN EYLEMİNİ TANIMLIYOR

Dersim Belediye Meclisi Üyesi Candan Badem, basın açıklamasında “Tam kanunsuzluk terimi tam da YSK’nın eylemini tanımlıyor.” ifadelerini kullandı.

5 Nisan 2019 günü Belediye Meclis üyesi olarak mazbatasını aldığını belirten Candan Badem, “Başkan adayımız Fatih Maçoğlu belediye başkanı oldu, ben de belediye meclis üyesi olarak 5 Nisan 2019 günü mazbatamı aldım. Tunceli Valisinin itirazı üzerine KHKli meclis üyelerinden beyan isteyen Yüksek Seçim Kurulu, şimdi de 9 Mayıs 2019 tarihli kısa kararıyla KHKli olduğum için mazbatamı iptal ettiğini beyan ediyor. (Gerekçeli karar henüz tebliğ edilmemiştir, ne zaman edileceği de belli değildir.) Seçim öncesinde KHK ile ihraç edilmiş adayların belediye başkanı veya meclis üyesi olma hakkını kabul etmiş gibi görünen Yüksek Seçim Kurulunun bizlere tuzak kurmuş olduğu ortaya çıkmıştır.” diye konuştu.

YSK SEÇİM ÖNCESİ SORULARA YANIT VERMEDİ

Seçimlerden önce YSK’ye konunun sorulduğunu; ancak cevap alınamadığını belirten Badem, açıklamasına şöyle devam etti: “Nitekim YSK İstanbul’dan bağımsız aday Dr. Savaş Karabulut’un seçim öncesinde, KHKli adayların kabul edilip edilmeyeceğine dair yazılı sorusuna yanıt vermemiştir. YSK Diyarbakır ve Van’da dört ilçede seçimi kazanan belediye başkanlarının mazbatasını vermemiş, mazbatayı ikinci sıradaki adaya vermiştir. YSK İstanbul Büyükşehir belediyesi seçimlerini yasaya ve kendi kararlarına aykırı biçimde de iptal ederek hukuksuzluğunu göstermiştir. Anayasa’da yedi asil ve dört yedek üyesi olduğu yazılı olan YSK, AKP’nin atadığı yedek üyeleri de oylamaya katarak karar almış ve anayasayı tanımadığını göstermiştir. Tam kanunsuzluk terimi tam da YSK’nın eylemini tanımlıyor.”

DERSİM HALKININ ÇIKARLARINA HİZMET ETMEYE DEVAM EDECEĞİM

KHK’lerin hukuksuz olduğunu vurgulayan Candan Badem, YSK kararının da yok hükmünde olduğunu belirterek basın açıklamasını şöyle sonlandırdı:

“TBMM’de KHKli vekiller olabiliyorsa belediye meclisinde neden olamıyor? Siyasi parti
listesinden seçimle iş başına gelen bir insan nasıl kamu görevlisi sayılıyor? Esasen KHKlerin kendisi bir
hukuksuzluktur. Türkiye’de mevcut durumda anayasa, yasalar ve YSK kararları fiilen askıya alınmıştır.
Dolayısıyla benim için YSK kararı yok hükmündedir.

Şimdiye değin olduğu gibi bundan sonra da Dersim halkının çıkarlarına hizmet edeceğimi ve
Dersim belediyesinin seçilmiş başkanının yanında olacağımı halkımıza saygılarımla duyururum.

Doç. Dr. Candan BADEM
Munzur Üniversitesi Tarih Bölümü Eski Başkanı
1 Eylül 2016’dan beri 672 sayılı KHK mağduru
Dersim (Tunceli) Belediye Meclis Üyesi”

Tunceli Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise şöyle denildi:

“Belediyemizin seçilmiş dört belediye meclis üyesinin KHK ile ihraç edildikleri gerekçe gösterilerek mazbataları iptal edildi.

Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’ndan tebliğ edilen yazıda “31 Mart 2019 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde Tunceli Belediye Meclis Üyeliği’ne seçilen Hıdır Demir, Metin Kılıç, Özcan Ateş ve Candan Badem’e verilen mazbataların iptaline karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı.”