Dernekler, belediyeler ve okullar artık tur düzenleyemeyecek

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bağlıkaya, "Kar amacıyla yapılıyorsa tur oluyordu, kar amacıyla yapılmıyorsa tur olmuyordu, onu kaldırdık. Böylece dernekler, belediyeler, okullar tarafından yapılan turların önünü kapattık" diye konuştu.

Dernekler, belediyeler ve okullar artık tur düzenleyemeyecek

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Bağlıkaya, “Kar amacıyla yapılıyorsa tur oluyordu, kar amacıyla yapılmıyorsa tur olmuyordu, onu kaldırdık. Böylece dernekler, belediyeler, okullar tarafından yapılan turların önünü kapattık” diye konuştu.

TÜRSAB  tarafından, iç turizmi hareketlendirmek, yeni destinasyonlar açılmasını sağlamak amacıyla düzenlenen programda seyahat acentelerinin iş geliştirmesi ve yeni iş imkanlarının oluşturulması konusu tartışıldı.

Bursa ve İzmir’de yapılan iş geliştirme gezilerinin üçüncüsü Antalya’da gerçekleştirilirken, TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya burada yaptığı konuşmada, bundan sonra seyahat acentesi kurulduğunda mesleki yeterlilik sigortası yaptırılacağını, teminat alınmayacağını ifade etti. Teminatın sadece tur operatörlerinden alındığını belirten Bağlıkaya, “Çünkü tur operatörleri, bütün acentelerin itibarını ilgilendiren bir konu, onun için çok daha hassas davrandık” diye konuştu.

Turizm yasasında yer alan ‘kar amacı’ kavramının yeni yasada yer almadığını belirten Bağlıkaya, “Kar amacıyla yapılıyorsa tur oluyordu, kar amacıyla yapılmıyorsa tur olmuyordu, onu kaldırdık. Böylece dernekler, belediyeler, okullar tarafından yapılan turların önünü kapattık. ‘Tur, kar amacı olsa da olmasa da seyahat acentesi tarafından yapılır’ dedik. Böyle bir madde önümüzde önemli bir engeldi, bunu kaldırdık” ifadelerini kullandı.

Acente açmanın, büfe, bakkal, manav açmak gibi bir şey olmadığını vurgulayan Bağlıkaya, acenteciliğin mesleki ticari faaliyet olduğunu, birtakım kurallara bağlandığını ve acente açmak için mesleki bilgilere sahip olmak gerektiğini kaydetti.