Demirtaş'tan seçim yanıtları: AKP'nin yerinde olsam HDP'yi el üstünde tutarım

HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu cezaevinden HDP'nin seçim kararlarına ilişkin soruları yanıtladı. Demirtaş, HDP'nin büyükşehirlerde aday göstermeme kararını "isabetli" bulurken bunun ileride "demokrasi bloğu için zemin yaratabileceği"ni ileri sürdü.

Demirtaş'tan seçim yanıtları: AKP'nin yerinde olsam HDP'yi el üstünde tutarım

Edirne F Tipi Cezaevi’nde bulunan HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin aldığı kararlar ve seçim gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

Demirtaş, HDP’nin düzen muhalefeti lehine aday çıkarmama kararını “stratejik amaç için” diyerek savunup buradan ileride bir “demokrasi bloğu”nun çıkabileceğini ileri sürerken, bir başka soruda aynı muhalefeti oluşturan partileri “en az AKP kadar savaş ve sertlik yanlısı” olarak değerlendirdi.

T24’ten Şirin Payzın’ın sorularına yanıt veren Demirtaş, aralarında İzmir gibi doğrudan parti adresi vererek destek açıklaması yaptığı bazı illerde aday çıkarmama kararının “CHP’ye destek anlamına gelmediği”ni öne sürerken, ileride AKP’nin yeni bir “çözüm süreci” adımı atmak istediğinde bunu karşılıksız bırakmayacaklarını belirtti.

“Yerel seçimlerden beklentileriniz neler? HDP’nin seçim stratejisini nasıl yorumlarsınız?” sorusuna yanıt veren Demirtaş, partisinin 7 büyükşehirde aday çıkarmama kararının “isabetli bir politik hamle” olarak bulduğunu belirtirken, “Bu hamle ileride yeni ve samimi bir demokrasi bloğunun oluşmasına da zemin yaratabilir.” diye konuştu.

“KADERİNİZ HDP’DE”

“Bütün tabanımızın bu kararların arkasında tek vücut duracağına inanıyorum.” diyen Demirtaş, “Zaten AKP ve sözcülerinin HDP tabanına yönelik hakarete varan tehdit söylemleri, bu kararın kendilerini ne kadar paniğe sevk ettiğini gösteriyor. Hata üstüne hata yapıyorlar. AKP’nin yerinde olsam HDP’yi ve tabanını el üstünde tutar, toz kondurmazdım. Çünkü siyasi kaderiniz artık HDP’lilerin tavrına göre şekillenecek.” ifadelerini kullandı.

“CHP’YE OY VERİN DEMİYORUZ DEMİYORUZ AMA…”

Demirtaş, Payzın’ın “HDP’nin genç tabanında nabız tuttuğumda, “HDP’nin aday çıkarmadığı yerlerde CHP’nin adaylarına nasıl oy vermemiz isteniyor; CHP, Demirtaş’ın cezaevinde olmasının önünü açan dokunulmazlıkların kaldırılmasına oy verdi” diyorlar. Bu konudaki görüşünüzü alabilir miyiz?” şeklindeki sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Biz CHP veya başka partiye oy verin demiyoruz, faşist bloğu sınırlamak ve geriletmek için oyunuzu stratejik bir amaç için kullanın veya demokrasinin gelişmesine bir şans tanıyın diyoruz. Hiçbir HDP’li arkadaşım, başka partileri veya partilileri asla düşman olarak görmemelidir. AKP ve MHP’yi geriletmek, kullanacağınız oyun etkili bir sonuç doğurmasına bağlıdır. Bu nedenle tüm genç arkadaşlarımı, HDP’nin kararlarının arkasında durmaya davet ediyorum.”

Demirtaş, “Çözüm süreci dönemindeki konuşmalar nedeniyle siz ve Sırrı Süreyya Önder cezaevindesiniz. O sürecin hükümet tarafında olanlarsa özgürler. Ne dersiniz?” sorusuna da “Valla onlar özgürler mi, emin değilim.” diye yanıt verirken, “AKP’li mi, AKP’siz mi bunu ben bilemem, ama göreceksiniz barışta ısrar edenler bunu mutlaka sağlayacaklardır.” dedi.

“AKP’YE HAYIR MI DEMELİYİZ?”

Bu sözler sonrası Payzın’dan “Bu yanıtınız AKP ile de olabileceği anlamına gelmiyor mu?” sorusu geldiğinde ise Demirtaş’ın yanıtı şöyle oldu:

“Gelecek yıllar ne getirir ne götürür bilemeyiz; AKP iktidarda kalır mı gider mi, buna halk karar verecek. Ancak bugün AKP, “ben savaş politikalarından vazgeçtim ve kalıcı barışın samimi adımlarını atmak istiyorum” derse “hayır bunu yapmana izin vermeyiz, savaşta ısrar etmelisin” mi demeliyiz? Yoksa en az AKP kadar savaş ve sertlik yanlısı politikaları savunan İYİ Parti’nin, CHP’nin iktidara gelmesini mi bekleyeceğiz?”