Demirtaş'tan İmamoğlu'na: Sözde yapmak yetmez...

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na seslenirken "Farklılıklara saygı duyarak siyaset yapmak tüm ülkeye kazandırır, toplumun tamamı bundan fayda görür. Ancak bunu sözde yapmak yetmez, pratikte de gerçekleştirmek gerekir." dedi.

Demirtaş'tan İmamoğlu'na: Sözde yapmak yetmez...

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, avukatları aracılığıyla BBC Türkçe‘den Mahmut Hamsici’nin sorularını yanıtladı.

Demirtaş, yerel seçim sonuçlarını nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruya “AKP çok önemli belediyeleri kaybetti. Bu seçimin en önemli sonucu toplumun demokrasiden yana olduğunu, kamplaşma yerine birlikten yana olduğunu göstermiş olmasıdır. Tabii AKP açısından da oy oranlarının yüzde 30’lara düşmüş olması gerçeği var.” diye yanıt verdi.

Erdoğan için “Demokratik reformlara yönelir ve baskılardan vazgeçerse bir ihtimal toparlayabilir kendi tabanını.” diyen Demirtaş, “Aksi takdirde ekonomik krizin de derinleşmesi gibi daha vahim bir tabloyla karşılaşabiliriz.” diye konuştu.

Demirtaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırıya ilişkin de “Bir burun sürtme, ölümü gösterip sıtmaya razı etme, bedel ödetme operasyonu olduğu aşikar. Bu türden linç eylemleri devlet içinden göz yumma, destek olma gibi yaklaşımlar olmadan gerçekleştirilemez. Kimse kimseyi kandırmasın açık bir tehdit operasyonudur. Ancak toplumdaki fay hatlarını tetikleme potansiyeli de taşıyan tehlikeli adımlardır bunlar. Kimsenin bu türden provokasyonlara alet olmaması, galeyana gelerek kirli amaçlara hizmet etmemesi gerekir” dedi.

“PRATİKTE DE GEREKİR”

Büyükşehirlerde aday göstermeyerek CHP’ye verdikleri destek için ise “Seçmenlerimiz CHP’den teşekkür almak için değil; demokrasi ve barışa şans yaratmak için sandığa gitmiştir. CHP’li belediyelerin bize diyet borcu değil; halkın tamamına eşit, adil, şeffaf, demokratik hizmet borcu vardır” ifadelerini kullanan Demirtaş, İBB Başkanı seçilen CHP’li Ekrem İmamoğlu’na ilişkin ise, “Kucaklayıcı dil siyasette önemli ve anlamlıdır. Farklılıklara saygı duyarak siyaset yapmak tüm ülkeye kazandırır, toplumun tamamı bundan fayda görür. Ancak bunu sözde yapmak yetmez, pratikte de gerçekleştirmek gerekir. Sayın İmamoğlu’nun kutuplaştıran, ötekileştiren baskılara, şantajlara boyun eğmeden demokrasi içerisinde birlik siyasetinde ısrarcı olmasını diliyorum. Bu çerçevede başarılı olmasını temenni ederim” diye konuştu.