Demirtaş ve Yüksekdağ hakkında yeniden tutuklama kararı

Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında tutuklama kararı verildi.

Demirtaş ve Yüksekdağ hakkında yeniden tutuklama kararı

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı yeni soruşturma kapsamında Sulh Ceza Hakimliği’nde verdikleri ifadenin ardından haklarında tutuklama kararı verildi.

Selahattin Demirtaş’ın avukatı Ramazan Demir, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda hâlihazırda 3 yıldır tutuklu bulunan HDP’nin önceki eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın yeniden tutuklandığını belirtti.

Mezopotamya Ajansı‘nda yer alan habere göre, Sulh Ceza Hakimliği’nde görülen duruşmada Demirtaş tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile ifade verdi. Demirtaş’ın ifadesi ardından Kandıra Kapalı Cezaevi’nde bulunan Yüksekdağ’ın ifade işlemi başladı.

Yüksekdağ’ın da ifadesinin alınması ardından duruşma avukat savunmalarıyla devam etti.

Yüksekdağ’ın avukatları konuya dair şu açıklamalarda bulundu:

“Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 6-8 Ekim tarihlerinde yaşananlarla ilgili olarak 2014/46757 sayılı soruşturma dosyasında HDP Eş Genel Başkanları ve MYK üyeleri hakkında soruşturma başlatılmıştı. Eş Genel Başkanlar ve milletvekilleri yönünden dosyalar hakkında ayırma kararı verilip Diyarbakır’daki ana soruşturmayla birleştirilmişti. Bu fezleke sebebiyle müvekkilimiz Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş tutuklu yargılanıyor iken bugün aynı olayla ilgili ifadeye çağrılmış ve TCK’nın 302. maddesinden savunma yapması istenmiştir. Savcılık aynı olay nedeniyle ikinci defa tutuklanmalarını talep etmiştir. Çok açıkki bu kararla, müvekkilimiz Yüksekdağ’ın 27 Eylül tarihli duruşmasında tahliye ihtimaline karşılık özgürlüğünün önüne geçmek için açık bir müdahale gerçekleşiyor. Bu açık hukuksuzluğa karşı herkesi sürecin takipçisi olmaya çağırıyoruz.”

Avukatların savunması ardından mahkeme heyeti Demirtaş ve Yüksekdağ’ın tutuklu yargılanması kararı verdi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ana davasında verilen tahliye kararının ardından Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu sürenin mahsup edilerek serbest bırakılması bekleniyordu.