DEDEF: Sanatçılarımız derhal serbest bırakılmalı, saldırılara son verilmelidir

Dersim Dernekler Federasyonu (DEDEF), sanatçı Yılmaz Çelik’in tutuklanmasına dair açıklama yaptı.Açıklamada, “Sanatçının doğduğu, büyüdüğü toprakların dilini, kültürünü, inancını ve doğasını yaşatmaya çalışması suç değildir. Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalı ve saldırılara son verilmelidir” denildi.

DEDEF: Sanatçılarımız derhal serbest bırakılmalı, saldırılara son verilmelidir

Dersim Dernekler Federasyonu (DEDEF), Dersimli sanatçı Yılmaz Çelik’in tutuklanmasına dair Anadolu Yakası Dersimliler Dayanışma ve Kültür Derneği’nde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamaya sanatçılar Doğan Çelik, Nesimi Aday, Songül Bulur, Vedat Aldemir, Aşık Berbati, Aydın Yağan, Nurettin Güleç, Vedat Baran, Enver Çelik, Ozan Yağan ve Şükran Lilek Yılmaz’la birlikte siyasi parti temsilcileri ve kitle örgütleri de katıldı.

Açıklamayı okuyan DEDEF Yönetim Kurulu üyesi Hasan Şen, Dersimli sanatçılar üzerinde sindirme ve susturma politikalarının yoğunluk kazandığına dikkat çekti. Sanatçıların doğduğu, büyüdüğü toprakların dilini, kültürünü, inancını ve doğasını yaşatmaya dair çabalarının suç sayılamayacağını belirten Şen, sanatçılara yönelik gözaltı ve tutuklamaları kınayarak Yılmaz Çelik’in bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

“Dersimli sanatçılara yönelik baskılar, Onur Yanardağ ile başlayıp, Ferhat Tunç’un sürgüne gitmesine neden olmasıyla devam etti. Ardından Mikail Aslan ifadeye çağrıldı, Çayan Demirel çektiği belgeselden dolayı ceza aldı, Kazım Öz’e soruşturma açıldı, Şenol Akdağ tutuklandı. 8 Aralık gecesinde ise sanatçı dostumuz Yılmaz Çelik Dersim de gözaltına alındı. Dosyasında ise gizlilik kararı olmasına tabi ki şaşırmıyoruz. Aylardır üyelerimiz ve yöneticilerimiz gözaltına alınıyor ve tutuklanıyor. Demokratik eylem ve etkinliklere katılımları yasadışı faaliyetlermiş gibi sunuluyor; iş ve ikamet adresleri belli olan, ifade vermekten kaçmayan yönetici ve üyelerimiz şafak baskınları ile gözaltına alınıyor” diyen Şen, operasyonların tamamının demokratik kamuoyunu baskı altında tutmayı ve OHAL’i kalıcılaştırmayı hedeflediğini vurguladı.

Şen şu ifadeleri kullandı:

“Bu operasyonların ve baskıların tamamının gösterdiği iki şey vardır. Birincisi iktidarın direnen tüm demokratik kamuoyunu baskı altına tutmaya devam etmek istediği ve OHAL’in kalıcılığını devam ettirmeye çalıştığıdır. İkincisi ise demokratik mücadeleden vazgeçmediğimizdir. Sanatçının doğduğu, büyüdüğü toprakların dilini, kültürünü, inancını ve doğasını yaşatmaya çalışması suç değildir. Sanatçı dostlarımıza yönelik baskıları, gözaltına alınmalarını ve tutuklanmalarını kınıyoruz. Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalı ve saldırılara son verilmelidir. Dersim Dernekleri Federasyonu olarak şiddetin, baskının sona erdirildiği, hiç kimsenin demokratik talepleri, düşünceleri nedeniyle cezalandırılmadığı bir ülke talebini ısrarla yürüteceğiz. Ülkemizde yaratılmak istenen kuşatmaya, saldırılara karşı; doğa, emek ve demokrasi mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Bir kez daha altını çiziyoruz. “Hak verilmez mücadeleyle alınır” şiarını ilke edinerek baskılara karşı mücadeleyi daha da yükselterek cevap verecek, haklı ve meşru mücadele “çizgisinden taviz vermeyecek, artan baskı düzenine boyun eğmeyeceğiz