Davutoğlu'nun kuracağı partinin ekonomi kurmayı belli oldu iddiası

Yeni parti kurma hazırlığındaki AKP’li eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da, Turhan'ın uzun bir flood şeklinde yazdığı tepkisini retweet yaparak paylaştı. Bu durum, Davutoğlu'nun kuracağı yeni partinin ekonomi kurmayının da İbrahim Mustafa Turhan olduğu yönünde yorumlara neden oldu.

Davutoğlu'nun kuracağı partinin ekonomi kurmayı belli oldu iddiası

Merkez Bankası Başkanı’nın kararname ile görevden alınmasına tepkiler sürerken, kararın hukuki olmadığı yönünde de yeni bir tartışma başladı. MB Başkanı’nın görevden alınmasına, eski AKP milletvekili, ekonomist İbrahim Mustafa Turhan da sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Turhan’ın tepkisindeki bir ayrıntı ise dikkat çekti. Yeni parti kurma hazırlığındaki AKP’li eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da, Turhan’ın uzun bir flood şeklinde yazdığı tepkisini retweet yaparak paylaştı. Bu durum, Davutoğlu’nun kuracağı yeni partinin ekonomi kurmayının da İbrahim Mustafa Turhan olduğu yönünde yorumlara neden oldu.

“BU DEĞİŞİKLİĞİN GERÇEKLEŞME YÖNTEMİNE AKLIM ERMİYOR”

Davutoğlu’nun AKP’den Başbakan olduğu dönemde AKP milletvekili olan İbrahim Mustafa Turhan, “Merkez bankalarının başkanlık konumu çok kritiktir. Görevden alınan ve yerine atanan kişilerden bağımsız olarak, bu değişikliğin gerçekleşme yöntemine ve zamanlamasına benim aklım ermiyor. Bunun ciddi zararlar verebileceğinden endişe ediyorum” diye yazdı. Eleştirilerini tek tek sıralayan Turhan’ın “Özel kanun niteliğindeki 1211 Sayılı TCMB Kanunu görevden af edilmeyi sadece iki şarta bağlamışken KHK Hükmüyle Merkez Bankası başkanını görevden almak hukuken de yanlıştır. Bildiğim kadarıyla görevden alınan son başkan 12 Eylül rejimi döneminde İsmail Hakkı Aydınoğlu olmuştu” ifadeleri dikkat çekti.

İBRAHİM MUSTAFA TURHAN KİMDİR ?

İbrahim Mustafa Turhan, 1968’de İzmir’de doğdu. İzmir Saint-Joseph Fransız Erkek Ortaokulu ve Galatasaray Lisesinden birincilikle mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesi İİBF İşletme Bölümünü 1987 yılında Türkiye birincisi olarak kazandı. Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Uluslararası Bankacılık alanında yüksek lisansını ve doktorasını tamamladı. Cenevre Üniversitesi Institut Europeen (IEUG) ve Loughborough Üniversitesi bünyesinde misafir araştırmacı olarak bulundu. Yeditepe Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü ile Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümünde yöneticilik yaptı. 1 Nisan 2004 tarihinde TCMB Banka Meclisi Üyeliği, 7 Haziran 2006 tarihinde Para Politikası Kurulu Üyeliğine seçildi. 8 Mayıs 2008 tarihinde TCMB Başkan Yardımcısı olarak atandı. 2008-2011 yılları arasında G-20 toplantılarına Türkiye’yi temsilen katıldı. 1 Ocak 2012’de İMKB’ye Başkan olarak atandı. 30 Aralık 2012’de İMKB ile İstanbul Altın Borsası ve İzmir Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsasının birleşmesiyle oluşturulan Borsa İstanbul AŞ’nin Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü oldu.

DAVUTOĞLU’NUN PAYLAŞTIĞI GÖNDERİNİN TAMAMI