Dalaman'daki büyük orman yangını kontrol altına alınamıyor

Muğla'nın Dalaman ilçesinde çıkan orman yangını 250 hektarlık alanda etkili oluyor. Rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangın henüz kontrol altına alınamadı.

Dalaman'daki büyük orman yangını kontrol altına alınamıyor

Muğla’nın Dalaman ilçesindeki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Yangının söndürülmesi için havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Dalaman’ın Karaağaç Mahallesi’nin Kötürüm Mevkii’ndeki kızılçam ağaçları bulunan ormanlık bölgede, bugün saat 15.30 sıralarında, henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı. Bölgeden yükselen dumanları görenler, orman ve itfaiye ekiplerine bildirdi. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü 8 helikopter, 32 arazöz, 2 dozer ve çok sayıda orman işçisi ile havadan ve karadan söndürme çalışmalarına başladı.

Orman yangını rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüdü. Karaağaç Mahallesi yakınında başlayan yangında alevlerin, 530 nüfuslu komşu Kayadibi Mahallesi’ne doğru ilerlemesi, tedirginlik yarattı. Mahalledeki bazı evler tedbir amacıyla boşaltıldı. İzmir, Denizli ve Antalya’dan takviye olarak gönderilen helikopterlerin de gelmesiyle alevlere havadan ve karadan müdahale sürüyor.

Akşam saatleri itibariyle giderek büyüyen ve yaklaşık 250 hektarlık bir alanda etkili olduğu belirtilen yangının Göcek yamaçlarına doğru ilerlediği belirtiliyor.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanlığından yangın ile ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada yangının bölgedeki sıcaklık ve rüzgar gibi etkiler nedeniyle büyüdüğü kaydedildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Muğla ili Dalaman ilçesi yakınlarında bugün saat 15.10’da orman yangını meydana gelmiştir. İlk andan itibaren ivedilikle harekete geçen Muğla Orman Bölge Müdürlüğü koordinesindeki Orman Yangınları ile Mücadele ekipleri; Dalaman ilçesi Karaağaç mevkii Kızılçam Koru Ormanlarının bulunduğu alandaki yangına 13 dakika gibi kısa bir sürede ilk müdahaleyi gerçekleştirmiştir. Saat 15:23’te başlayan söndürme çalışmaları devam etmekte olup; yangın çıkış saati itibari ile sıcaklık 37 C, nem oranı yüzde 18 ve rüzgarın Batıdan 40 km’nin üzerinde esmesi gibi olumsuz şartlar nedeniyle yangın kısa sürede büyüme eğilimi göstermiştir. Yangına 2 Yönetim Helikopteri, 13 Su Atar Helikopter, 74 Arazöz, 6 Dozer sevk edilmiş olup; 350 personelin yangını kontrol altına alma çalışmaları sürmektedir. Kayadibi Mahallesi ve Bölgedeki seralar tedbir amaçlı boşaltılmıştır.”

MUĞLA VALİSİ: YANGIN GENİŞ BİR BÖLGEDE SÜRÜYOR

Posta gazetesi yazarı Candaş Tolga Işık, Twitter hesabından saat 00.30’da yaptığı paylaşımda, Muğla Valisi Esengül Civelek’le az önce konuştuğunu ve kendisine “Fethiye ve Dalaman arasında geniş bölgede maalesef yangın devam ediyor. Gece olduğu için şu an tam olarak kontrol altına alabilimiş de değiliz. Tedbir amaçlı bazı bölgelerde vatandaşlarımız tahliye edildi. Yangının Marmaris’e de sıçradığı yönünde söylentiler doğru değil! Şu an tüm birimler Dalaman- Fethiye arasındaki bölgede yangına müdahale ediyor. Hava kararana kadar havadan, karadan müdahale edildi ama hem havanın kararması hem de rüzgar kontrol altına almamızı güçleştiriyor.” dediğini aktardı.,

MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI: NE YAZIK Kİ KONTROL ALTINA ALINAMADI

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün 11 Temmuz’a girildiği ve yangının büyümeye devam ettiği dakikalarda şu açıklamayı yaptı:

“#Dalaman Karaağaç’ta başlayıp #Fethiye Göcek Taşbaşı Mahallesi’ne kadar yayılan orman yangını rüzgarın da etkisiyle ne yazık ki kontrol altına alınamamıştır. Orman,Büyükşehir ekiplerimiz ve vatandaşlarımızın gayretleri ile yangın söndürme çalışmaları aralıksız sürmekte olup sabah yangına havadan müdahalenin başlamasıyla kontrol altına alınacağını ümit ediyoruz. #Muğla mızın güzel ilçeleri #Dalaman ve #Fethiye mize geçmiş olsun.”

YANGIN MAHALLELERE SIÇRADI,  HAYVAN BARINAKLARI BOŞALTILDI

Yangın bir süre sonra komşu Kayadibi ve Taşlıca mahallelerine de sıçradı. Alevler, Kayadibi Mahallesi sınırları içiresindeki 2 eve zarar verdi. Jandarma ve Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan anonslar ile alevlerin tehdit ettiği Kayadibi ve Taşlıca mahallelerindeki evler boşaltıldı. Köylüler, taşıyabildikleri eşyalarını traktörlerine ve kamyonetlerine yükleyerek uzaklaştırdı. Bazı köylüler de ahır ve ağıllarındaki hayvanlarını daha güvenli bir bölgeye götürdü.

Göcek Doğa ve Hayvan Dostları Derneği’ne ait hayvan barınağındaki 250 kedi ve köpek de alevlerin bölgeye ulaşma ihtimaline karşı tedbir amacıyla tahliye edildi. Bölgede yerleşik yaşayan turistler de barınaktaki hayvanların nakledilmesi için seferber oldu. Hayvanseverler tarafından kafeslere konulan kedi ve köpekler, güvenli bölgeye götürülmek üzere barınaktan tahliye edildi. Barınak görevlisi Sina Karadağ, “Alevler bulunduğumuz yere doğru yaklaşıyor. Bu hayvanları kurtarmamız gerekiyor. Gelen herkes yardımcı oluyor. 250 hayvan bulunuyor. Hasta olanları öncelikli olarak gönderiyoruz. Sağlıklı olanları yangından kaçsınlar diye bırakacağız” dedi.

HAVA KARARINCA HELİKOPTERLER BÖLGEDEN AYRILDI

Rüzgar nedeniyle söndürme çalışmalarında güçlük çekilen yangına gündüz 2’si yönetim, 13’ü de su atan olmak üzere toplam 15 helikopter, 74 arazöz, 6 dozer, 350 personel ile müdahale edildi. Havanın kararmasıyla birlikte helikopterlerin çalışmasına son verildi. Söndürme çalışmaları karadan devam ederken, köylüler de su tankerleri, ev ve tarlarındaki çeşmelerden hortumlarla su sıkarak çalışmalara destek veriyor.