Cumhuriyetçiler Trump'a Suriye konusunda tepkili

Cumhuriyetçi Senatör Graham, ABD'nin Suriye'den çekilme kararının geri alınması için Senato'ya önerge sunacağını ve ciddi bir destek beklediklerini açıkladı. 

Cumhuriyetçiler Trump'a Suriye konusunda tepkili

Cumhuriyetçi Senatör Graham, ABD’nin Suriye’den çekilme kararının geri alınması için Senato’ya önerge sunacağını ve ciddi bir destek beklediklerini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın ilk olarak aylar önce aldığı ve bugün yeniden tekrarladığı Suriye’den tamamen çıkma kararına partisinden itiraz geldi. Trump’ın Senato’daki en büyük destekçilerinden biri olan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, kararı ‘fevri’ olarak nitelendirdi ve geri alınması için önerge sunacaklarını açıkladı.

Fox & Friends’ isimli programda konuşan Graham, “Umarım bunun benim fikrime göre ne kadar dar görüşlü ve sorumsuz bir karar olduğu konusunda net olabilmişimdir” ifadelerini kullandı. IŞİD’in mağlup edilmediğini kaydeden Güney Carolina Senatörü, bunun aksinin Trump yönetimi tarafından söylenen ‘en büyük yalan’ olduğunu savundu.

Graham, Senato’ya Trump’ın Suriye’den çekilme kararına karşı çıkan ve bu kararın geri alınmasını amaçlayan bir önerge sunacağını ve her iki partiden de güçlü destek beklediğini sözlerine ekledi.

“Bu karar Türkiye’nin ABD Kongresi’yle ilişkilerini yok edecek, Kürtlerin terk edilmesi ABD’nin onurunda bir leke olacak”

Kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada da, Trump’ın kuzey Suriye ile ilgili kararının detaylarını bilmediğini ancak basına yansıyanların doğru olması halinde bunun ‘cehenneme giden yolun taşlarını döşemek’ anlamına geldiğini söyledi.

Graham, alınan kararın şu anlamlara geldiği yorumunda bulundu:

-IŞİD’in geri dönüşünü garanti altına alacak.

-Kürtleri Esad ve İran’la işbirliği yapmaya zorlayacak.

-Türkiye’nin ABD Kongresi’yle ilişkilerini yok edecek.

-Kürtlerin terk edilmesi ABD’nin onurunda bir leke olacak.

DEMOKRATLAR DA TEPKİLİ

Demokratların başkan adayı olarak 2016’da Trump’a rakip olan, eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da sosyal medya hesabından Trump’ın kararına tepki gösterdi.

Clinton, “Açık olalım; Başkan, sadık müttefiklerimiz ve Amerika’nın kendi çıkarlarına rağmen, Türkiye ve Rusya’nın otoriter liderleriyle saf tuttu. Kararı hem Kürtlere hem de görev yeminine yönelik mide bulandırıcı bir ihanet” ifadelerini yazdı.