Cumhurbaşkanlığı'ndan Maarif Vakfı’na 541 milyon daha

Geçen yıl ekonomik kriz nedeniyle MEB bütçesinden 2 milyar TL kesinti yapılsa da Türkiye Maarif Vakfı’ndan kesinti yapılmadı.

Cumhurbaşkanlığı'ndan Maarif Vakfı’na 541 milyon daha

Türkiye’deki ekonomik kriz nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesinde kesintiler devam ederken Cumhurbaşkanlığı kararı ile bakanlık bütçesinden 541 milyon TL daha Türkiye Maarif Vakfı’na aktarıldı.

Yurtdışındaki ‘FETÖ’ okullarının devralınması için kurulan, geniş yetkilere sahip ve AKP’li isimlerin yönettiği vakfa aktarılan bütçe milyar lirayı aştı.

Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre; MEB ile imzalanan protokollerle yetkileri artırılan ve içinde eski AKP’li bakan, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği ve Ensar Vakfı’na yakın isimlerin yönetici olduğu Maarif Vakfı’na aktarılan bütçenin amacı Resmi Gazete’de “Vakfın amaçlarını gerçekleştirmek için yapacağı hizmetlere ilişkin giderlerin karşılanması” olarak açıklandı.

1 MİLYARI GEÇTİ

Geçen yıl ekonomik kriz nedeniyle MEB bütçesinden 2 milyar TL kesinti yapılsa da Maarif Vakfı’ndan kesinti olmadı. Maarif Vakfı’na kanunla kurulduğu 2016’dan itibaren ilk bir buçuk yılda Bakanlar Kurulu kararı ile MEB bütçesinden 228 milyon TL ayrıldı. ‘Paralel’ Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) olarak eleştirilen vakıf, elde ettiği bağış toplama hakkıyla da aynı yıl 6 milyon 773 bin TL topladı. Haziran 2018’de ise yine MEB bütçesinden 351 milyon TL Maarif’e yönlendirildi. Son bütçenin ardından toplam bütçe 1 milyar 120 milyon TL’ye ulaştı. Vakfın 3 yıllık bütçesinin Türkiye’deki onlarca üniversiteden fazla olması da dikkat çekti. Maarif Vakfı’na ilişkin eski bakan İsmet Yılmaz döneminde TBMM’de soru önergelerine cevap verilmezken Bakan Ziya Selçuk döneminde verilen cevaplar arasındaki verilerdeki değişim de dikkat çekti.

Milletvekillerine vakıf tarafından hazırlanarak MEB tarafından iletilen cevaplarda, vakfın Eylül 2018’de yurtdışında 14 bin 36 öğrenciye hizmet verdiği belirtilirken, Mart 2019’da bu sayı 28 bin 970’e yükseldi. 2018 Eylül ayında ‘FETÖ’den devralınan 94 okul, Mart 2019’da 197’ye yükseldi. MEB Strateji Geliştirme Başkanlığı verilerine göre, Maarif Vakfı’nın yurtdışında anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde 197’si ‘FETÖ’ iltisaklı kurumlardan olmak üzere toplamda 267 okulu bulunuyor.