Cumhurbaşkanlığına 'hibe' soruları: Dost ve müttefik ülkeler hangileri?

"Kararda belirtilen ‘dost veya müttefik’ ülkeler hangileridir? Dostluk veya müttefiklik sınırlarını neye göre belirliyorsunuz?"

Cumhurbaşkanlığına 'hibe' soruları: Dost ve müttefik ülkeler hangileri?

Resmi Gazete’de bugün AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla yer alan kararda “dost” veya “müttefik” olarak nitelenen devletlere yönelik 2020 yılında anlaşma akdedilmeksizin mal veya hizmetin hibesi, mübadelesi veya yardım olarak verilmesinde uygulanacak parasal limit 20 milyon lira olarak belirlenmişti.

CHP’nin Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ahmet Ünal Çeviköz, sözkonusu karara dikkat çekerek “Bu kararla Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni ve onunla ilişkili özel kuruluşları askerî bakımdan tahkim etmeyi de amaçlıyor musunuz?” diye sordu.

“NEYE GÖRE ‘MÜTTEFİK’, HANGİ KRİTERLERLE HİBE?”

Çeviköz, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şu soruları yöneltti:

“Kararda belirtilen ‘dost veya müttefik’ ülkeler hangileridir? Dostluk veya müttefiklik sınırlarını neye göre belirliyorsunuz?

Bu kararla Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni ve onunla ilişkili özel kuruluşları askerî bakımdan tahkim etmeyi de amaçlıyor musunuz?
Suriye’den Libya’ya savaşmaya gidecek olan gruplar da hibeden yararlanabilecek midir?

Birleşmiş Milletler raporlarında belirtildiği üzere daha önce Libya UMH’ye gönderilen İHA/SİHA/BMC Kirpi gibi araçların sevkiyatı da hibe programında yer alacak mıdır?

Kararda, ‘dost veya müttefik’ devlete gemi verilmesine de olanak tanınmaktadır. Bu kararın Libya özelinde de işletilmesini düşünüyor musunuz?

Resmi Gazete’nin 19 Nisan 2019 tarihli sayısında da yine dost veya müttefik ülkelere mal ve hizmet hibesi, mübadelesi veya yardımı olarak 20 milyon TL’lik tutar belirlenmiştir. Bu hibeden hangi ülkeler faydalanmıştır?

Hangi kalemler üzerinden hibe gerçekleştirilmiştir? Hibe yardımı yapılırken, göz önünde bulundurulan kriterler nelerdir?

50 milyon dolar bulunamadığı için Tank Palet Fabrikası satılırken, EYT’lilere hakları verilmezken, asgari ücretli, memur ve emekli enflasyona karşı korunmazken; bu yıl alınan toplamda 40 milyonluk hibe tutarı kararını rasyonel buluyor musunuz?”