Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Türkiye’de ifade özgürlüğü sıkıntısı yok, yeni ‘Gezi’ye niyetlenen varsa gereğini yaparız!

Oktay, “Son zamanlarda yeni bir Gezi kalkışmasından daha sık söz edilir oldu...” sorusuna şu yanıtı verdi: “Geçmişte yaşandı ve buna dair bir tecrübemiz var. Yeni Gezi olayı endişemiz yok. Niyetlenen varsa da gereğini yaparız!”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Türkiye’de ifade özgürlüğü sıkıntısı yok, yeni ‘Gezi’ye niyetlenen varsa gereğini yaparız!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milliyet’ten Talat Atilla’ya konuştu.

Oktay, “Son zamanlarda yeni bir Gezi kalkışmasından daha sık söz edilir oldu…” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Geçmişte yaşandı ve buna dair bir tecrübemiz var. Yeni Gezi olayı endişemiz yok. Niyetlenen varsa da gereğini yaparız!”

Gereği derken?

Devlet kendisini nasıl koruması gerekiyorsa, o önlemleri alır. Kim olursa olsun, huzuru bozmak isteyene, devletin ‘dur!’ demesinden daha normal ne olabilir?”

Oktay, röportajda Türkiye’de ifade özgürlüğü konusuna da değindi. Fuat Oktay, “İfade özgürlüğünün yeterince olmadığı yönündeki eleştirilere ne dersiniz?” sorusuna “Türkiye’de ifade özgürlüğü sıkıntısı yok…” yanıtını verdi.

Röportajın öne çıkan başlıkları şöyle:

“(İfade özgürlüğü sıkıntısı) Var diyenlere ne dersiniz?

Oktay: Sadece ‘hakaret etme özgürlüğü’ yok derim. Dünyanın hangi medeni ülkesine giderseniz gidin, orada da hakaret etme ayrıcalığını kimseye tanımazlar…

Metin Akpınar ve Müjdat Gezen olayıyla da bağlantılı olarak soruyorum. Sınır nedir?

Oktay: Sınır, yasaları ve bir başkasının hukukunu çiğnememektir. Şayet sınırı geçerseniz, bunun yasal yaptırımı olur…

Burada sınır nasıl geçildi?

Oktay: Bir sanatçımızın (Metin Akpınar’ı kastediyor…) darbe çağrışımı yapan, antidemokratik sözlerini ifade özgürlüğü diyerek asıl bağlamından koparamayız. Hakaret ve ara rejim talebi ifade özgürlüğü olabilir mi?

Olabilir mi?

Oktay: (Gülerek…) Elbette olamaz…

Kılıçdaroğlu’nun, iktidara yönelik meşruiyet tartışmalarına ne dersiniz?

Oktay: Meşruiyeti Kılıçdaroğlu değil, halk verir, halk alır… Halktan alınan bir meşruiyeti hiç kimse sorgulayamaz…

Neden böyle konuştu sizce?

Oktay: Kendisine sormak daha faydalı olabilir. Kılıçdaroğlu’nun, mevcut sistemi anlayamamaktan, hazmedememekten kaynaklanan bir sorunu var…