Cuma hutbesinde 'zina' fetvası: Evlenmeden ilişki kurmayın, hayâ ve iffeti kuşanın

Türkiye'den çok sayıda genç kadının türbandan kurtuluşlarını sosyal medyada ilan etmesi, Diyanet'i "zina" fetvası vermeye itti.

Cuma hutbesinde 'zina' fetvası: Evlenmeden ilişki kurmayın, hayâ ve iffeti kuşanın

Sosyal medyada başlayan #10yearschallenge kampanyasına Türkiye’den genç kadınların türbanlarını çıkararak dahil olması siyasal islamcıları çok rahatsız ederken, Diyanet İşleri Başkanlığı da konuyu örtülü şekilde bu haftaki Cuma Hutbesi’ne taşıdı.

Diyanet’in imzasıyla tüm camilere gönderilen hutbede, erkek ve kadında “iffet”in önemine vurgu yapılırken Kuran’a atıf yapılarak “Mümin erkeklere söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, iffetlerini korusunlar” ve “Mümin kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, iffetlerini korusunlar” ayetleri hatırlatıldı.

İslam’ın “iffet ve hayâ”yı öğütlerken diğer yandan da “zina”yı haram kıldığına dikkat çekilen hutbede, daha sonra da şu ifadelerle “zina”nın tanımı ve dinen ne denli günah olduğu anlatıldı:

“Çünkü İslam’a göre evlilik dışı ve nikâhsız birliktelik demek olan zina, dinin büyük günah saydığı, aklın yanlış bulduğu ve ahlâkın çirkin gördüğü bir fiildir.”

“SİZ ONLARA UYMAYIN” UYARISI

Dinin belirlediği sınırlara uyulması çağrısı yapılan hutbede, dinci taassuptan kurtulan kadınların baskıyla tesettüre sokulmuş kadınlar üzerindeki olası etkisine karşı “Ahlâki yozlaşmaya sebep olacak en küçük bir yanlışa bile fırsat vermeyelim. Takva elbisesine bürünüp hayâ ve iffeti kuşanalım. Bu can, bu mal ve bu bedenin bizlere emanet olarak verildiğini ve bu nimetlerden hesaba çekileceğimizi aklımızdan çıkarmayalım. Dünyanın aldatıcı renklerine, geçici heveslerine kanmayalım. Vahyin yolundan giden, imanın gereğini yerine getiren bir müminin izzet sahibi olacağını, hevâ ve hevesinin peşinden koşanların ise zillete düşeceğini asla unutmayalım..” uyarısı yapıldı.